Dan prosvetnih radnika – učenici u nastavničkim cipelama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan prosvetnih radnika – učenici u nastavničkim cipelama

Dan prosvetnih radnika u Osnovnoj školi "Jovan Popović" rešili su da obeleže na zanimljiv način.

Tako što su učenici zamenili uloge sa nastavnicima i tetkicama.

Učenici osmog razreda imali su priliku da uđu u nastavničke cipele i okušaju se kao predavači, a ovaj izazov su rado prihvatili. Na učeničkom parlamentu izabrana je direktorka škole, nastavnici i tetkice.

Sa dnevnikom u rukama, nastavnici su se uputili na svoj čas.

"Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedninstvena prilika koju mi učenici imamo da predajemo, da dobijemo novu ulogu da pokušamo da se zamenimo sa nastavnicima, priprema je bila obimna, dobio sam pripremu od nastavnice i nadam se da će sve biti u redu", kaže Filip Vasić, nastavnik geografije.

"Svi mi učenici hoćemo da promenimo nešto, koliko je to moguće i pokušaću da uvedem neke novine, da im bude malo zanimljivije pošto ovo nije svakodnevnica", kaže Nenad Leškov, profesor matematike.

Na pitanje da li bi volela da postane prosvetni radnik, direktorka odgovara potvrdno.

"Da, jesam, ja sam i prošle godine imala već neko iskustvo, bila sam nastavnica srpskog i nastavnica matematike i veoma mi se dopalo, a ove godine sam htela da probam nešto novo, da vidim kako funkcioniše uprava škole, šta je to što ljudi koji rade u upravi kao što su direktor, pomoćnik direktora, pedagog, psiholog, sekretarica, šta oni zapravo rade, i kako to sve funkcioniše i mogu da kažem da mi se ovo jako dopada", kaže Jana Šumarac, direktorka.

Škola „Jovan Popović" već godinama na ovaj način obeležava Dan prosvetnih radnika, a nastavnici smatraju da i učenici i nastavnici mogu mnogo da nauče zamenom uloga, da im bude zabavno, ali i radno.

"Ono što je fundamentalno je da za vreme samog izvođenja nastave možemo da uočimo kakve bi korekcije izvršili za vreme nastavnog procesa, odnosno da implementiramo i mi šta im odgovara, na koji način da im priđemo, da budemo duhovitiji, ili drugačiji način ocenjivanja", kaže Aleksandar M. Čiplić, nastavnik istorije.

"Njima se učini dosta zanimljivim da vide kako je to s druge strane katedre, shvate, nadam se, da nije ni malo lako kao što im to deluje iz klupe. Dosta je dobro to što oni mogu da osete kakva je ta interakcija između učenika, pa da se sledeći put ne ljute ako mi ne stignemo sve da prozovemo učenike koji izraze želju da se jave na času", ističe Maja Ilić nastavnica matematike.

Prizor gde se učenici međusobno poštuju, dižu ruke da bi dobili reč, željni znanja i odgovora na pitanja, svakako da ostavlja lep utisak.

Sigurno će im ostati u lepom sećanju, pa ko zna, možda se jednog dana stvarno odluče za poziv nastavnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.