Dačić u Novom Pazaru: Niko ne može biti moćniji od države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Novom Pazaru: Niko ne može biti moćniji od države

NOVI PAZAR - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas u Novom Pazaru da je očuvanje stabilnosti u tom kraju i celoj Zoni kopnene bezbednosti od "izuzetne" važnosti za celu državu.

"Naš ključni zadatak su očuvanje reda, mira i stabilnosti u ovom kraju, ali i borba protiv svih oblika kriminala, posebno onog organizovanog", rekao je Dačić u Novom Pazaru, posle obilaska Policijskog odeljenja (PO) u Rudnici, na kontrolnom punktu prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosovu.

Bratstvo i jedinstvo ostalo kod kriminalaca

On je na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara, poslanicima iz ovog kraja, pravosudnih organa, BIA-e, Vojne bezbednosti, načelnika policijskih uprava više okolnih gradova i Raškog okruga rekao da se Novi Pazar nalazi na mnogim mapama kriminalnih aktivnosti.

"Organizovane kriminalne grupe ne znaju za granice. Od bivše SFRJ i bratstva i jedinstva to je ostalo samo kod kriminalaca, jer oni ne znaju za granice i funkcionišu zajedno", rekao je ministar Dačić.

Pripremljena Bela knjiga

On je ovom prilikom najavio široku akciju protiv organizovanog kriminala i korupcije, iza koje moraju da stanu svi državni organi.

"Moramo se suočiti sa organizovanim kriminalnom i očekujemo odgovor sa njihove strane, ali svi treba da znaju da niko ne može biti moćniji od države", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, pre sveobuhvatne akcije, Savet za nacionalnu bezbednost treba da usvoji plan na osnovu, takozvane, Bele knjige, koju je MUP već pripremio.

Više Bošnjaka

Govoreći o zastupljenosti pripadnika manjina u policiji u nacionalno mešovitim sredinama, Ivica Dačih je naglasio da je u toku projekat "Policija u lokalnoj zajednici", sa ciljem da se izbalansira nacionalni sastav i što više pripadnika manjina uključi u rad policije.

"Ovde u Novom Pazaru je 30 odsto pripadnika bošnjačkog naroda u sastavu policije i taj procenat bi u odnosu na nacionalni sastav stanovništva trebalo da bude veći", rekao je ministar.

On je dodao da se na tome radi kroz saradnju sa OEBS-om i uz sistem takozvane pozitivne diskriminacije prilikom prijema na Policijsku akademiju.

Više policajaca za Pazar

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek i načelnik PU Novi Pazar Dragan Terzić naglasili su ovom prilikom dobru saradnju, dok je predsednik Skupštine grada Milan Veselinović zatražio povećanje broja policajaca u ovom gradu.

Kao primer dobre saradnje sa policijom gradonačelnik Đerlek je istakao projekat uvođenja video nadzora u gradu i tom prilikom prezentovao na koji način će to funkcionisati u Novom Pazaru.

Pravoslavna nova godina sa žandarmerijom

Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić je od ministra policije zatražio bolju opremu za novopazarsku policiju i pravosudne organe, a kao poseban problem označio sporost i slabu saradnju sa susednim državama, "gde se trenutno krije oko 40 teških kriminalaca".

Ministar policije Ivica Dačić pre posete Novom Pazaru je obišao Policijsko odeljenje (PO) u Rudnici, na kontrolnom punktu prema Kosovu, kontrolni punkt Batnjik, granični prelaz Špiljani - Mehov krš i kontrolni punkt Tabalije, gde će sa pripadnicima žandarmerije dočekati Pravoslavnu novu godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.