Dačić očekuje izručenje Davidovića

Izvor: B92, Beta, 27.Jun.2009, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić očekuje izručenje Davidovića

Goran Davidović (33) zvani 'Firer' (Beta)

Beograd -- Vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović pušten je iz pritvora u Trstu. Ministar policije ipak očekuje njegovo izručenje Srbiji.

Vođa srpske ultradesničarske organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, koji je 18. aprila uhapšen u Italiji, pušten je da na slobodi sačeka odluku Apelacionog suda o izručenju Srbiji. Komentarišući odluku italijanskog pravosuđa, ministar policije Ivica Dačić kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najvažnije da sud donese odluku o ekstradiciji.

Posle nešto više od dva meseca Goran Davidović, zvani Firer, koji je u Srbiji pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog podsticanja na rasnu, nacionalnu i versku mržnju, pušten je iz pritvora u Trstu, iako se odluka o njegovoj ekstradiciji, po zahtevu ministarstva pravde očekuje u julu.

"Nama je najznačajnije da se donese odluka po zahtevu Ministarstva pravde za izručenje, a da li će neko biti u pritvoru ili ne to je stvar pravosudnih organa te države. Naravno, ta vest može da ukazuje da odluka neće biti pozitivna po našem zahtevu, ali ne mislim da to mora da bude tako", rekao je Dačić.

Davidović koji je, podsetimo, osuđen zbog upada na antifašističku tribinu u Novom Sadu i napada na učesnike tog skupa, otišao je u Italiju kako bi izbegao služenje jednogodišnje kazne zatvora na koju je pravosnažno osuđen.

Pre nego što mu je izrečena pravosnažna presuda, italijanska ambasada je Davidoviću izdala vizu kako bi mu bilo omogućeno da se pridruži supruzi koja živi u italiji.

Ministar Dačić negira da puštanje Davidovića, kao i Agima Čekua, iz pritvora u drugim zemljama govori o lošem tretmanu poternica koje rasprisuju srpski organi ali kaže da u njihovom razmatranju često ulogu imaju i argumenti koji nisu pravni

Osim Gorana Davidovića iz italijanskog pritvora nedavno je oslobođen i Vladimir Jovanović zvani Japanac, nekadašnji član Zemunskog klana, za kojim je Srbija takođe raspisala poternicu.

Prema nezvaničnim informacijama kao razlog za njegovo oslobađanje navedena je neodgovarajuća dokumentacija koja je italijanskom pravosuđu upućena za njegovo izručenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.