Izvor: B92, 18.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić o kosovskim pasošima

Zagreb, Beč, Podgorica -- Vicepremijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponovio je u Beču da Republika Srbija neće priznati pasoše Kosova.

On je, reagujući na najave Crne Gore i Hrvatske da će priznati pasoše Kosova, rekao da je to "deo njihove državne politike prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti, koju su neke zemlje priznale", što, kako kaže Dačić, nije u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

"Što se tiče Vlade i Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutrašnjih poslova Srbije, mi nećemo priznavati pasoše takozvane nezavisne države Kosovo. Nijedan građanin Srbije koji poseduje pasoš Kosova neće biti propušten na administrativnoj liniji i graničnim prelazima Srbije", najavio je Dačić.

"S druge strane, svim stranim državljanima koji budu imali pečat takozvane države Kosovo, taj pečat će biti poništavan i preko njega biće stavljen pečat Republike Srbije", objasnio je on.

Hrvatska će priznati pasoše Kosova

Hrvatska će priznati nove pasoše Kosova, rečeno je u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija.

U tom ministarstvu navode da je hrvatska vlada još sredinom marta priznala Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, pa u skladu s tim, nema prepreka za priznavanje putnih isprava koje izdaju nadležna tela Kosova.

Kako je agenciji Beta rečeno u kancelariji portparola Ministarstva, hrvatska vlada je još ranije izrazila spremnost da razvija svestrane odnose saradnje sa Kosovom i smatra da ta saradnja ni u čemu ne ugrožava dobre odnose sa bilo kojom državom u regionu.

"Priznavanje pasoša nije priznanje nezavisnosti"

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović ponovio je da će Crna Gora priznati pasoše Kosova. On je u izjavi naveo da bi bila "glupa ideja" da se građanima Kosova onemogući ulazak u Crnu Goru.

"UNMIK priznaje te dokumente. Kao članica UN, mi to poštujemo", objasnio je on, ukazujući da prihvatanje pasoša Kosova ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova. "100.000 turista dolazi svake godine sa Kosova u Crnu Goru. Mi bismo ih izgubili", kazao je Kalamperović.

"Nema priznanja u avgustu"

Pomoćnica ministra spoljnih poslova Crne Gore Irena Radović negirala je danas medijske informacije da je vlada donela odluku da u prvoj polovini avgusta prizna nezavisnost Kosova.

Donošenje odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova nije u ovom trenutku predmet razmatranja vlade u Podgorici, rekla je ona.

Ona je ponovila da će se prilikom odlučivanja o priznavanju Crna Gora rukovoditi regionalnom stabilnosti i vlastitim spoljnopolitičkim prioritetima, evopskim i evroatlantskim integracijama.

Takođe, i veliki broj roba preko Crne Gore ide na Kosovo, kao i železnički i transportni saobraćaj, objasnio je on. "Crna Gora nikada nije svoje granice zatvorila ka Kosovu. To nije učinila ni u daleko težem vremenu", rekao je Kalamperović.

On je, podržavajući stav Makedonije, koja priznaje pasoše Kosova, ali ne i nezavisnost, ocenio da "život mora da se nastavi". Formalno priznanje Kosova trenutno u Crnoj Gori, kako je podvukao, nije tema.

"To pitanje smo odložili na određeno vreme. Ne očekujem nikakvo rešenje u narednom periodu", objasnio je Kalamperović.

"Niko na nas zbog toga ne vrši pritisak. Srbi i Kosovari razumeju našu želju koja glasi 'stabilnost za Crnu Goru i stabilnost za region", ukazao je on.

Kalamperović je ujedno ocenio da čitav region može da uči od Crne Gore, podsećajući da je u toj zemlji za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije uvek bilo mirno.

"Crna Gora pokazuje da etničke i verske razlike ne moraju biti teret po zemlju, već prednost", zaključio je crnogorski ministar koji u Beču učestvuje na ministarskoj konferenciji Salcburškog foruma o bezbednosti na zapadnom Balkanu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora priznaje Kosova pasoš - ali ne i nezavisnost?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2008

BEČ - Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović je ponovio da će Crna Gora priznati pasoše Kosova...On je u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA istakao da bi bila "glupa ideja" da se građanima Kosova onemogući ulazak u Crnu Goru. "UNMIK priznaje te dokumente....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić izričit

Izvor: RTV Pink, 18.Jul.2008

Srbija neće priznati pasoše Kosova . . . Zamenik predsednika vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podvukao je danas u Beču da Republika Srbija neće priznati pasoše takozvane nezavisne države Kosovo.

Nastavak na RTV Pink...

Samo naš pečat

Izvor: Večernje novosti, 18.Jul.2008

Zamenik predsednika vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da Republika Srbija neće priznati pasoše takozvane nezavisne države Kosovo

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.