Dačić: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2019, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da je odgovor crnogorske vlade na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori neprimeren i upozorio na teške posledice po odnose dve zemlje, ako ta zemlja usvoji najavljeni Zakon o veroispovesti kojim se predviđa i oduzimanje imovine SPC.

"Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC? Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", poručio je Dačić u izjavi za RTS.

Dačić je rekao da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovima gradi svoj položaj i međunarodni identitet.

Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom već je zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i podsetio da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu radile jedna protiv druge.

"Ovo može da izazove velike probleme", rekao je Dačić.

On je ocenio da se Vučić poneo časno, sa željom da se spreče sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos.

"Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas", rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

Dačić je rekao da se u Crnoj Gori više od 30 odsto stanovnika izjašnjavaju kao Srbi, ali da se u tom zemlji shvataju kao antidržavni element.

On je istakao da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom pravcu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova kada, kako je naveo, Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Ministar je rekao da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali je rekao da Crna Gora to tumači kao mešanje u unutrašnje stvari.

Dodao je da su se onda svi mešali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Dačić je upozorio da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posledice u odnosima dve zemlje i dodao da smatra da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Ministar je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC o drugim političkim pitanjima. "Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se i ranije zalagao za jače mere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

Treba da verujemo u bajku da ne mogu ništa Haradinaju

Srbija će učestvovati na sastanku u Parizu ako Priština ukine takse na srpsku robu, ali je pitanje da li francuski predsednik Emanuel Makron ponovo može da dozvoli da njegova reč ne znači ništa u odnosu na "veličinu jednog Haradinaja", izjavio je Dačić.

"Tramp, Merkel, Makron, Mogerini, svi se tresu i niko ne može ništa jednom Haradinaju. i svi očekuju da mi u tu bajku poverujemo", rekao je Dačić.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta isticao da je Beograd spreman da razgovara ako se ukinu takse.

Dačić je još rekao da se vrše veliki pritisci oko sastanka, da Nemci govore da nije istina da nisu vršili pritisak na kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Prema njegovim rečima, nisu svi u svetu oduševljeni inicijativom Pariza i Berlina, a da Vašington gleda sa strane da se uključi, ako ona ne uspe.

Takođe, podsetio je, EU čeka novog visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost.

"U ovom trenutku je teško reći da li će biti sastanka ili ne. Srbija će naravno u tome učestvovati, mi smo učestvovali svuda, ali je pitanje da li Makron može ponovo da dozvoli da njegova reč ne znači ništa u odnosu na veličinu jednog Haradinaja", rekao je Dačić.

Govoreći o nastupu na sednici Saveta bezbednosti UN i polemici s prištinskom predstavnicom Vljorom Čitaku, ministar je istakao da on mora da se pravda zbog nečega što je rekao Čitaku, a da niko nju ne kritikuje što je rekla da su Srbi kolonizatori.

"Znam da mnogi ovde misle da je to stvarno tako i to podržavaju, ali kod Albanaca nema toga, oni imaju nacionalno jedinstvo", rekao je Dačić.

On je dodao da se stalno govori da Beograd treba da prestane sa politikom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova jer to narušava dijalog.

S druge strane, ukazao je Dačić, otpočetka briselskog dijaloga 23 države su priznale Kosovo.

"Kako se Srbija nije naljutila? 'Ajde, sad mi da tražimo da zaustavite Kosovo da ne lobira po raznim zemljama", rekao je Dačić i dodao da se Priština ponovo prijavila za članstvo u Interpolu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog? Ko je išao protiv svetinja, nije prošao dobro

Izvor: Blic, 14.Jun.2019

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da je odgovor crnogorske vlade na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožžavaju imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori neprimeren i upozorio na teške posledice po odnose dve zemlje, ako ta zemlja usvoji najavljeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.