Dačić: Srbija daleko od dogovora sa Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2013, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija daleko od dogovora sa Prištinom

BEOGRAD -

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa predstavnicima vlasti u Prištini o pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Dačić je rekao da nema pomaka po pitanju stepena nadležnosti i da je osnovni problem što Priština ne prihvata da menja svoje zakonodavstvo.

Odlučujući uticaj Srba u oblasti policije i pravosuđa
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Tomislava Nikolića da je Priština popustila po pitanju sporazuma, Dačić je rekao da on "prenosi realno stanje stvari".

"Priština je popustila u odnosu na stavove od pre dva ili tri sastanka", rekao je Dačić.

On je poručio da zajednica srpskih opština mora da ima odlučujući uticaj u oblasti policije, unutrašnjih poslova, pravosuđa, kadrova... Premijer je istakao da je to dogovor koja bi garantovao stabilnost, ne samo Kosova, već i regiona.

"Zajednica opština treba da ima svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika, savet ili veće. Ti organi mogu biti birani direktno ili indirektno, ali za Srbiju je to manje bitno od njenih nadležnosti", rekao je Dačić.

"Dajte nam zajednicu srpskih opština koja će imati šta da radi ili nemojte više da gubimo vreme na to", rekao je Dačić.

"Moraju postojati međunarodne garancije da kosovska vojska neće dolaziti na tu teritoriju, da tenkovi Prištine budu na administrativnoj liniji, na Rudnici - to ne može", kazao je Dačić.

"Ako se raziđemo, Tači će pokušati oružjem i Srbija će reagovati"

Premijer je rekao da Srbija "nema nikakvih problema sa (visokom predstavnicom EU) Ketrin Ešton", da je svoj stav preneo i njoj i da oko takvih stvari "neće biti cenkanja".

On je izrazio očekivanje da će Eštonova doći u Beograd, posle posete Prištini, kako bi nastavili razgovore.

On je rekao da Srbija želi da nastavi evropski put, ali da se to pitanje može rešiti jedino političkim dogovorom, uz međunarodne garancije.

"Ako se raziđemo, (Hašim) Tači će pokušati oružjem i Srbija će reagovati. I opet smo na početku", rekao je on.

Dačić je naveo da je faktičko stanje da Srbija na jednom delu Kosova nema vlast, kao što je faktičko stanje da Priština nema vlast na severu Kosova.

"Nijedan rezultat ovih pregovora neće biti promena tog stanja", kazao je Dačić i dodao da je dijalog jedina opcija kako se te stvari ne bi rešavale oružjem.

Dačić je rekao da je zadovoljan jučerašnjim sastankom i izrazio nadu da će Evropska unija uložiti maksimum napora da se dođe do dogovora.

"Nisam optimista da će taj proces biti uspešno završen jer nismo razgovarali sa Prištinskom stranom", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Daleko smo od dogovora sa Prištinom

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa predstavnicima vlasti u Prištini o pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu...Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Dačić je rekao da nema pomaka po pitanju stepena nadležnosti i da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.