Dačić: Srbija će u 2017. biti spremna za desetak poglavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2016, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija će u 2017. biti spremna za desetak poglavlja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić očekuje da će poglavlje 26 biti otvoreno u januaru ili u februaru, navodeći da će Srbija u 2017. biti spremna da otvori više od deset poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Dačić je, na godišnjoj konferenciji za novinare, rekao da bi Srbija mogla za vreme predsedavanja Malte >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU da otvori i poglavlja 20 i 29 koja se odnose na preduzetništvo i carinsku uniju.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, Dačić kaže da se o tome nije razgovaralo i da se to poglavlje prema iskustvu drugih zemalja u pridruživanju otvara pred kraj pregovaračkog procesa, ocenjujući da "taj dan za Srbiju nije baš tako blizu".

Izrazivši nezadovoljstvo brzinom otvaranja poglavlja, Dačić je podsetio da je Hrvatska neargumentovano nekoliko puta blokirala otvaranje poglavlja i da je to velika zloupotreba.

“Želimo da idemo ka EU, ali Srbija neće dozvoliti ponižavanja i uslovljavanja”, istakao je Dačić.

Dačić je konstatovao da je Srbija do sada otvorila šest poglavlja, od toga četiri ove godine i da je jedno privremeno zatvorila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Problem nije nabavka aviona, nego što su to MiG-ovi

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Dec.2016

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije prekršila nijednu međunarodnu obavezu kupovinom aviona MiG-29 i helikoptera Erbasa, i da će nastaviti da vodi takvu politiku, ali da to nekome smeta samo zato što su avioni ruski..."Postoje i druge države, i članice NATO-a...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.