Dačić: SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije

Izvor: Politika, 06.Feb.2013, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije

BEOGRAD – SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije i pozitivno ocenjuju reforme i nastojanja Vlade Srbije da dijalogom i mirnim putem dođe do pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, preneli su danas američki kongresmeni premijeru Srbije Ivici Dačiću.

Dačić je u Vašingtonu, kako piše u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, razgovarao sa kongresmenima Robertom Aderholtom, Eliotom Ejndželom, Danom Rorabekerom i Tedom Poom.

„Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razgovora je ocenjeno da SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije. SAD, kako je rečeno, pozitivno ocenjuju reforme u Srbiji i nastojanja Vlade Republike Srbije da dijalogom između Beograda i Prištine i mirnim putem dođe do pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.

Dačić je naveo da je cilj sastanka sa kongresmenima bio da se upoznaju sa političkom platformom Vlade Srbije i prioritetima, pre svega na području evrointegracija i nastojanja pronalaska pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji.

„Vlada Srbije čini sve da obezbedi bolji život građana, privuče strane investicije i uspostavi što bolje odnose u regionu”, istakao je Dačić.

On je naveo da je od svih kongresmena dobio apsolutnu podršku za Vladu Srbije i državno rukovodstvo i put koji Srbiju vraća u red cenjenih zemalja u svetu, jer će Srbija jedino tako moći da svoje legitimne interese brani na mnogo bolji način.

„SAD su obećale punu podršku Srbiji u procesu evrointegracija. Takođe, verujem da će nakon ovih razgovora biti povećan priliv američkih investicija u Srbiju”, izjavio je Dačić, koji će se sresti sa direktorima FBI i DEA.

Dačić je danas započeo posetu Vašingtonu, tokom koje će imati niz značajnih susreta sa predstavnicima američke administracije i bezbednosnog sektora.

Predsednik srpske vlade će u četvrtak prisustvovati Molitvenom doručku na kome će počasni gost i govornik biti američki predsednik Barak Obama.

-----------------------------------------------------------

Dačić: FBI će nam pomoći u obuci kadrova

VAŠINGTON – Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u sredu u Vašingtonu sa direktorom Federalnog Istražnog Biroa (FBI) Robertom Milerom i rekao da su se njih dvojica tom prilikom dogovorili da ta institucija pomogne u obuci srpskih kadrova, ali i o razmeni podataka.

Dačih je rekao da je pozvao Milera da poseti Srbiju i dodao da bi to bila prva poseta u istoriji Srbije direktora FBI našoj zemlji.

„I moje dve posete su bile prve posete srpskih državnih organa FBI i mislim da je to pokazatelj da imamo veoma dobru saradnju koja će siguran sam dati doprinos i političkim odnosima između naše dve države”, poručio je Dačić.

On je rekao da je zadovoljan sastankom sa Milerom i istakao da su tokom sastanka ponovili ono što je Miler govorio pre četiri godine, „a to je da postoji veoma veliki zajednicki interes za razvoj naše saradnje koja jeste i operativna i u pogledu odluke naših kadrova”.

Miler se, rekao je Dačić, zahvalio srpskoj policiji i bezbednosnim službama na svoj pomoći koju je Srbija davala svih ovih godina kada je reč o borbi protiv terorizma.

„Istakao je da informacije koje smo mi dali o islamskom ekstremizmu prilikom napada na ambasadau SAD u Srajevu bile najkvalitetnije informacije koje su dobili”, kazao je Dacić.

Prema njegovim rečima, dogoovorili su se da FBI pomogne u obuci srpskih kadrova i dodao da je do sada već nekoliko naših diplomaca završilo Akademiju FBI.

„FBI će najverovatnije u narednim mesecima shodno obdobrenju iz budžeta imati jedno lice u Beogradu koje će upravo biti zaduženo da sarađuje sa našim organima kada je reč o borbi protiv visokotehnološkog kriminala”, naglasio je premijer.

Dačić je kazao da se sa Milerom dogovorio nastavku brze i operativne razmene podataka kao i do sada.

„Miller je ubeđen da je Beograd regionalni lider u ovoj oblasti i zato saradnju sa nama...Ne postoje terorističke grupe ili organizovane kriminalne grupe koje mi imamo nameru da štitimo. Naprotiv imamo nameru da ih sve pohapsimo sa našim partnerima i u tom smislu je naša saradnja kljucna sa drugim američkim agencijama koje se bave vladavinom zakona”, poručio je Dačić.

U delegaciji Srbije, osim premijera u Vašingtonu se nalazi i državni sekretar MUP Vladimir Božović.

-----------------------------------------------------

Dačić: Rušenje vlade značilo bi zaustavljanje Srbije

VAŠINGTON –Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi u ovom trenutku rušenje Vlade značilo zaustavljanje Srbije i ocenio da će ona biti zapamćena kao vlada sa najboljim rezultatima u odnosu na sve prethodne.

„Kada je reč o odnosima u Vladi, mi imamo veoma jasan dogovor, a to je da nas zanimaju rezultati. Imamo cilj da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora, a da bismo to dobili moramo da ostvarimo napredak u dijalogu sa Prištinom. Da bismo sve to imali moramo da imamo i regionalnu stabilnost, da bi na kraju sve to rezultiralo dobrobiti za naše građane”, rekao je Dačić u intervjuu „Glasu Amerike”.

Osvrnuvši se na pozive da treba da podnese ostavku zbog sastanaka sa članom narko-klana Darka Šarića, Rodoljubom Radulovićem, Dačić je ponovio da nije počinio bilo kakvo krivično delo i da se nikada nije sastajao sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

„Ja se nikada nisam sastajao sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, jer u vreme kad se to dešavalo nisam imao apsolutno nikakve informacije o svemu tome. Saznanja koja sam dobijao, dobijao sam kasnije”, rekao je premijer i dodao da državni organi treba da rade svoj posao.

Prema njegovoj oceni, ne postoji nijedan ozbiljan politički argument za rušenje Vlade.

„Sigurno da se sada pokušava, ovo nije prvi put.Na mene je bilo napada sa različitih strana, prvo da sam izdajnik, da ne treba da vodimo razgovore sa Prištinom, pa do nekih prizemnih napada na moju ličnost, do 'skrivene kamere', pa sada do manipulacije ovim podacima koji su iz 2008. i 2009.”, naveo je Dačić.

Napominjući da je i u njegovom interesu da se te stvari što pre raščiste i razjasne, Dačić je ponovio da niko ko je bio sa njim u kontaktu ne može da bude zaštićen.

„Kao čovek koji je izložen javnosti sigurno je da mogu da napravim greške u komunikacijama, ali sigurno ne bih nikada napravio grešku da sarađujem sa kriminalnim klanovima, a ja sam ministar unutrašnjih poslova koji njih treba da hapsi”, rekao je Daacić.

Govoreći o radu Vlade, premijer je ukazao da je postojala velika sumnja kako će ona da radi, a da se danas od nje mnogo očekuje.

„Zato bi u ovom trenutku rušenje Vlade bilo u stvari zaustavljanje Srbije u ovom teškom trenutku i to je prioritet kojim se rukovodimo. Obećavam građanima Srbije da će ova vlada sigurno biti zapamćena kao vlada sa najboljim rezultatima u odnosu na sve prethodne”, rekao je Dačić.

On je ocenio da se sastanak sa Radulovićem sada pominje zato što, kako je naveo, nekome izgleda ne odgovara da Srbija „konačno počne da živi kao sav normalan svet”.

Dačić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Vašingtonu, gde će danas prisustvovati Molitvenom doručku, rekao je da su bilateralni odnosi sa SAD jedan od najvažnijih prioriteta za Srbiju.

„Bez obzira što postoje pitanja u pogledu kojh se ne slažemo i bez obzira što su neka od tih pitanja izuzetno važna za naše nacionalne i državne interese, mislim da moramo da prevaziđemo situaciju koju smo imali proteklih nekoliko decenija, a to je da se stavovi Amerike kao jedne od najznačajnijih i najuticajnijih zemalja sveta direktno suprostavljaju našim nacionalnim i državnim interesima”, zaključio je Dačić.

--------------------------------------------------------

Dačić: Nisam počinio bilo kakvo krivično delo

BEOGRAD –Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije počinio nijedno krivično delo i da njegov susret s Rodoljubom Radulovićem, članom narko-klana Darka Šarića, ne treba da se koristi za političke manipulacije.

„Nikada se nisam sastajao s pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, jer u vreme kad se to dešavalo (susret s Radulovićem) nisam imao apsolutno nikakve informacije o svemu tome. Saznanja sam dobio kasnije, a tema mojih razgovora bio nije bilo nikakav kriminal, naprotiv”, rekao je Dačić u intervjuu za Glas Amerike.

Dačić, koji boravi u poseti SAD, naveo je da je rekao najveći deo toga što je imao da kaže i dodao da državnim organima treba ostaviti da rade svoj posao i da je i u njegovom interesu da se to raščisti i razjasni.

On je naveo da kao čovek koji je izložen javnosti sigurno da može da napravi greške u komunikacijama, ali da sigurno ne bi nikada napravio gresku da sarađuje s kriminalnim klanovima.

„Ja sam ministar unutrasnjih poslova koji njih treba da hapsi”, kazao je Dačić i ponovo istakao da u borbi protiv kriminala neće biti zaštićenih.

On je kazao da ne postoji nijedan ozbiljan politički argument za rušenje vlade bez obzira na takve pokušaje, jer bi u ovom trenutku to bilo u stvari zaustavljanje Srbije, a to što se sada pojavljuje u javnosti događaj od pre više godina očigledno ima veze sa tim što nekome izgleda ne odgovara da Srbija konacno počne da živi kao sav normalan svet.

„Ovo nije prvi put, na mene je bilo napada sa razlicitih strana, prvo da sam izdajnik, da ne treba da vodimo razgovore sa Pristinom, pa do nekih prizemnih napada na moju ličnost, do 'skrivene kamere', pa sada do manipulacije ovim podacima koji su iz 2008. i 2009. I sami vidite da je protiv ovoga Radulovića pokrenuta optuznica ili postupak tek 2011. godine”, rekao je Dačić.

Agencije

objavljeno: 06/02/2013
Pogledaj vesti o: Vašington,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dačić danas u Vašingtonu na Molitvenom doručku

Izvor: Press, 07.Feb.2013, 10:44

Tokom boravka, koji je počeo juče, Dačić će imati niz značajnih susreta s predstavnicima američke administracije i bezbednosnog sektora..      Američki kongresmeni preneli su juče premijeru Dačiću da SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije i pozitivno ocenjuju reforme i nastojanja...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.