Dačić:  Nije baš tačno da nema novih uslova iz EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nije baš tačno da nema novih uslova iz EU

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da "nije u potpunosti tačno" da ne postoje novi uslovi u pregovaračkom procesu Srbije sa Evropskom unijom, kao ni to da sve zavisi samo od primene Briselskog sporazuma. "Ne bih se složio s tim da nema novih uslova, jer nije reč samo o Briselskom sporazumu, iz kojeg nije ispoštovan samo deo o formiranju zajednice srpskih opština", rekao je Dačić u emisiji "Pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugao" RTV-a.

On je kazao da je Srbija u specifičnoj situaciji, jer ima tri "veto" poglavlja, te da, ukoliko ne bude napretka u tom oblastima, pregovori mogu biti obustavljeni u svakom trenutku.

"To su poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i bezbednost, te poglavlje 35 o Kosovu. Mi nemamo problem sa članicama EU u pogledu redosleda otvaranja poglavlja, već samo sa Nemačkom, koja insistira na ova tri poglavlja", naveo je on.

Dačić je, pak, izrazio zadovoljstvo uspehom predsedavanja Srbije u OEBS-u, navodeći da pozitivne ocene u tom pogledu dobija iz raznih zemalja. Najavio je da polako počinje politički proces u pogledu rešavanja ukrajinske krize, u čemu, kako je ocenio, Srbija ima važnu ulogu.

Upitan kako gleda na odluku što je misija OEBS podržala ombudsmana Sašu Jankovića zbog kampanje kojoj je izložen poslednih nedelja, Dačić je rekao da se mora igrati otvorenih karata, jer, kako je naveo, Srbija radi na ispunjavanju evropskih principa zbog čega je važno da se sva pitanja rasprave.

Kad je u pitanju odnos države prema zaštitniku građana, ocenio je da "tu priču treba osloboditi političkih konotacija".

"Država treba da obezbedi nesmetan rad nezavisnih institucija i o tome treba otvoreno da se razgovara. Ombudsman, sa druge strane, treba da radi svoj posao, da ne zadire u politička pitanja. Cela ta priča treba da bude oblikovana tako da se ostvari ono što se želelo uvođenjem institucije zaštitnika građana", smatra Dačić.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da su iz ministarstava odbrane i inostranih poslova pokušali da spreče njegovo učešće na paradi u Moskvi povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, Dačić je objasnio da je Ministarstvo spoljnih poslova u obavezi da ukaže na sve političke okolnosti, te da je i u ovom slučaju ukazalo na moguće negativne reakcije pojedinih zapadnih zemalja u pogledu učešća naše aktivne vojske na toj paradi.

"Zatraženo je mišljenje tim povodom i ukazano je da postoji mogućnost da učestvuju veterani, ali odlučeno je ipak da to bude aktivna vojska", kazao je Dačić.

On je dodao da je predsednik Republike tu odluku doneo u skladu sa svojim ovlašćenjima.

"Nije moja uloga da krijem da neke zemlje to negativno ocenjuju. To je realnost, ali mi vodimo samostalno spoljnu politiku. Međutim, posao Ministarstva je da ukaže na moguće probleme", istakao je Dačić.

Dodao jer i da smatra da predsednik Srbije treba da ide na paradu u Moskvu, te naveo da će naši predstavnici biti i na proslavi u Kijevu, što je po njemu "primer izbalansirane politike".

Govoreći o mogućoj rekonstrukciji vlade i sudbini ministara iz SPS-a, on je kazao da je ta odluka na premijeru.

"Ja sam ponosan što je spoljna politika Srbije dovela do poboljšanja naše međunarodne pozicije", rekao je on, navodeći da je za poslednjih godinu dana samo jedna zemlja priznala Kosovo.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija ima tri "Veto" poglavlja

Izvor: Akter, 07.Maj.2015

"nije u potpunosti tačno" da ne postoje novi uslovi u pregovaračkom procesu Srbije sa Evropskom unijom, izjavio je Dačić..Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da "nije u potpunosti tačno" da ne postoje novi uslovi u pregovaračkom...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.