Dačić: Na jugu Srbije postoje ostaci terorističkih grupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Na jugu Srbije postoje ostaci terorističkih grupa

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić upozorio je večeras da jug Srbije neke terorističke grupe i separatističko rukovodstvo Albanaca sa Kosova "često koriste kao potrebnu rezervnu snagu za izazivanje nestabilnosti u ovom regionu".

On je podsetio da su na području juga Srbije, gde je sinoć izvršen teroristički napad na policijsku patrolu, "godinama delovale organizovane terorističke grupe" istakavši da njihovi "ostaci i dalje postoje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Naša policija i bezbednosne snage su više puta otkrivale tajna skladišta naoružanja i municije", kazao je ministar gostujući u centralnom dnevniku Radiotelevizije Srbije.

Dačić je najavio da će državni organi Srbije upoznati sve međunarodne faktore s onim što se desilo na području Bujanovca.

"Upozorićemo i Euleks, UNMIK i Kfor na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da postoje razni obaveštajni podaci koji govore o tome da se veoma često preko administrativne linije vrši organizovan, ilegalni prenos oružja i municije.

Mi smo nekoliko puta na tom području presecali takve akcije", naveo je srpski ministar policije.

Dačić je naglasio da je najnoviji napad u kome su ranjena dva pripadnika žandarmerije "klasičan teroristički napad, jer se napad ručnim bacačem ne može nazvati običnim kriminalnim aktom".

"Ovaj napad je, možda, izveden zbog toga da bi izazvao drastičnu reakciju naših snaga", rekao je on i dodao da su snage MUP-a postupale odmereno imajući u vidu da je reč o politički osetljivom području.

"Naše snage su tamo da bi čuvale mir, a ne da sprovode bilo kakvu represiju nad lokalnim stanovništvom", naglasio je Dačić.

"Uostalom, lokalno stanovništvo je i bilo najčešća žrtva takvih terorističkih napada, kazao je on, posetivši da je za poslednjih nekoliko godina u takvim napadima poginula nekolicina Albanaca.

Prema rečima ministra, situacija na jugu Srbije je pod kontrolom, a snage MUP-a Srbije su sposobne i obučene da ispune svaki zadatak u zaštiti mira i bezbednosti na tom području i spreče svaki oblik terorizma i pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

U terorističkom napadu u selu Lučani kod Bujanovca, trećem u poslednje dve godine, sinoć je teže ranjen policajac Nenad Nikolić, dok je policajac Miloš Carović zadobio nešto lakšu povredu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.