Dačić: Jiova izjava je glupost, previše je gledao Rat svetova!

Izvor: BKTV News, 26.Okt.2017, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Jiova izjava je glupost, previše je gledao "Rat svetova"!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i minsitar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je danas izjavu američkog zvaničnika Brajan Hot Jia da Srbija "sedi na dve stolice" i ocenio da je to glupost i da su neki u Stejt dipartmentu previše gledali "Rat svetova" i naučnofantastične priče.

FOTO: Tanjug/AP/Darko Vojinović

"Srbija radi i radiće u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima bez obzira šta neko govori sa strane. Srbiju uopšte ne interesuju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << tuđe stolice, niti ima dve stolice, već samo jednu, a to je Srbija“, jasan je Dačih.

Dačić ne vidi zašto Srbija ne bi mogla da ostane između Istoka i Zapada.

„Nismo mi neutralni u tom smislu, već u vojnom“, kazao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara.

Poručio je da status Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu ne zavisi ni od SAD ni Rusije, već samo Srbije.

Podsetio je da mnoge međunarodne institucije u Srbiji imaju određeni status u skladu sa Bečkom konvencijom, a za Centar u Nišu, pojasnio je, nikada nije bilo predviđeno da dobije diplomatski status, već da samo zaposleni dobiju status službenika u ambasadi.

„Ako će Rusija da šalje svoje špijune, pa valjda neće da ih šalje u statusu službenika kao što je kafe kuvarica, baštovan ili domar. Valjda će ih slati na više funkcije“, rekao je Dačić.

Istakao je da u tome centru ima pet Srba, četiri Rusa i jedan pas.

„Ako je to nešto oko čega Amerika treba da se plaši onda mislim da je ovaj svet došao do svoje antiteze“, zaključio je Dačić.

Podsetimo, visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu. On je naveo da te zemlje ne mogu da balansiraju između dve strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana će saopštiti sadržaj odgovora na primedbe koje je izneo zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojta Brajana Jia, saopšteno je posle sastanka Vučića i Jia.

Reakcija je stigla i iz Moskve. Niko ne može da spreči Beograd da razvija odnose sa Rusijom na osnovu obostrane dobrobiti, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.