Dačić: Istorijska poseta Medvedeva Srbiji

Izvor: Blic, 18.Okt.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Istorijska poseta Medvedeva Srbiji

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da predstojeća poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva za Srbiju ima istorijski značaj sa aspekta političke, ekonomske i policijske saradnje dve države.



Dačić je rekao novinarima da je sa političkog apsekta ovo veoma važna poseta "zbog toga što Srbja i Rusija imaju niz tačaka i tema oko kojih imaju podudarne stavove" uključujući i Kosovo i Metohiju.

"To se pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svega tiče našeg teritorijalnog integriteta i onoga što radimo na međunarodnom planu da osporimo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je on posle otvaranja izložbe povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Dačić je istakao da je predstojeća poseta ruske delegacije koju predvodi Medvedev značajna "i na svakom drugom planu", najavivši da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potpisati dva sporazuma sa resornim ruskim ministarstvima. On je precizirao da će jedan sporazum biti potpisan sa ruskim ministarstvom unutrašnjih poslova o saradnji policijskih struktura, a da će drugi dokument biti potpisan sa ministarstvom za vanredne situacije koje vodi Sergej Šojgu. Prema njegovim rečima, drugi sporazum odnosi se na saradnju u sprečavanju posledica elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

Dačić je dodao i da je "jedna od ideja" da se u Nišu formira regionalno humanitarni centar gde bi sve bilo spremno za reagovanje u slučaju požara, poplava i ostalih elementarnih nepogoda.

"Očekujem da će poseta dati značajne rezultate", rekao je Dačić potvrdivši da će se tokom boravka ruske državne delegacije u Beogradu razgovarati i o ruskom kreditu za Srbiju od miljardu dolara.

Dačić je rekao da ta ideja postoji već pola godine i motivisana je potrebom "da se ne samo ulaže u pokrivanje deficita srpskog budžeta već i za ulaganje u infratsruktutrne projekte". On je dodao da je Vlada Srbije formirala komisiju koju čine eksperti iz raznih resornih ministarstava dodajući da će oni razgovarati s ruskim kolegama o tom kreditu.

"Sigurno je da postoji politička spremnost da se o tome razgovara, a kakvi će se aranžmani napraviti videćemo", rekao je Dačić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.