Dačić Briselu: Neće biti napretka? Pa ne mora da ga bude

Izvor: B92, 21.Okt.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić Briselu: Neće biti napretka? Pa ne mora da ga bude

Beograd -- Problemi u pregovorima Beograda doveli su u pitanje nastavak dijaloga u Briselu.

Mada vlasti u Beogradu ponavljaju da su evropske integracije jedan od prioriteta, srpska strana šalje poruke Briselu da su neprihvatljivi pritisci koji se sve češće postavljaju pred Srbiju.

Teške reči i tenzije zbog Trepće su utihnuli, ali ni posle nove runde tehničkog dijaloga pomaka nema. Dve strane ovog puta nisu uspele da se dogovore o priznavanju univerzitetskih diploma. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija neće reagovati na pristiske, kaže šef diplomatije

"Sada su malo razočarani što nismo prihvatili taj sporazum. Rekli su da moramo da prihvatimo ili neće biti otvaranja poglavlja. A mi smo posle rekli da i ne moraju da budu otvarana. Jeste to nama životno važno da idemo ka EU, ali nećemo dozvoliti da nas neko ponižava, da ne upotrebim neki narodski izraz", rekao je Ivica Dačić.

Kako kaže, crvene linije za Srbiju ostaju iste.

"Nismo mi glupi i dobro znamo šta rade. Hoće da nas dovedu u vremenski tesnac i da kažu da moramo nešto da prihvatimo inače neće biti napretka. Pa ne mora da ga bude. Znate šta, mi želimo u EU, ali ne možemo u EU bez države. Idemo u EU kao i svi drugi, poštujući svoje državne interese. Očekujemo da Brisel to shvati, da Srbija više ne reaguje na pritisak, čim neko namršti čelo", rekao je Dačić.

Implementacija Briselskog sporazuma jedna je od važnih stavku u evropskoj agendi Srbije. Srpska strana svesna je da napretka da evropskom putu neće biti ako ne dođe do pomaka u razgovorima sa kosovskim Albancima.

"Ne mislim da je stagnacija u tom smislu, da ništa nije urađeno. Naprotiv, mislim da je Beograd kao pregovaračka strana pokazao dosta konstruktivan pristup. Mislim da Priština nije uradila mnogo, bar što se tiče i posebno što se tiče zajednice srpskih opština", kaže ministarka Jadranka Joksimović.

Evropski predstavnici u Srbiji zakopčani do grla, bez ocena da li su pregovori ozbiljno uzdrmani.

"Dijalog se nastavlja, Evropska unija nastavlja da igra svoju ulogu u tome", kaže Majkl Davenport, šef misije EU u Srbiji.

Srpska strana očekuje da do kraja godine budu otvorena tri poglavlja, od poglavlja 5 koje se tiče javnih nabavki i 25 i 26 koja se odnosi na nauku, kulturu i obrazovanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.