Izvor: Politika, 29.Jan.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je moguće povlačenje kazne poslaniku

Opozicija traži sastanak šefova poslaničkih grupa sa Majom Gojković kako bi se našlo rešenje da se rad parlamenta upristoji

Sednica Administrativnog odbora na kojoj je rutinski trebalo doneti odluku o novčanoj kazni za Marka Đurišića (SDS), kome je izrečena opomena na sednici Skupštine Srbije, pretvorila se juče u polemiku o tome može li izrečena kazna biti povučena, da li odbor može da je poništi i treba li ovo telo da inicira sastanak skupštinskog kolegijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kome bi se raspravljalo o ovim temama. Poslanici vlasti i opozicije nisu mogli da se slože ni oko čega, mada su svi tvrdili da bi „jedan razgovor pomogao da skupštinske debate budu kvalitetnije i pristojnije”, a Đurišiću je utvrđena novčana kazna u iznosu od 6.829 dinara.

Polemiku je inicirala Snežana Malović (SDS), koja je istakla da Đurišić nije zaslužio kaznu, navodeći da mu je izrečena zato što je na sednici od 19. januara zatražio da predsedavajući (Igor Bečić) primenjuje isti aršin prema svim poslanicima. Ona je, takođe, rekla: „Igor Bečić je izjavio da je povukao opomenu koju je izrekao Draganu Šutanovcu i ja to pozdravljam kao gest, ali ne znam da li to poslovnik dozvoljava, gde to piše.”

Vesna Martinović (DS) rekla je da je „u poslednje vreme, naročito kad predsedava Igor Bečić, postalo simptomatično to koliko se neravnopravno tretiraju poslanici”. „Opomene se izriču uglavnom ili isključivo opoziciji”, ukazala je Martinovićeva. Ona je apelovala na sve da „Administrativni odbor inicira sastanak predsednice parlamenta sa potpredsednicima i šefovima poslaničkih grupa kako bi se našlo rešenje da se rad Narodne skupštine maksimalno upristoji.” Predsednik odbora Zoran Babić (SNS) odgovorio joj je da je takav sastanak u isključivoj nadležnosti predsednice parlamenta, rekavši da njena poslanička grupa može da ga inicira, da ne vidi razlog zašto takav sastanak ne bi bio održan, ali nijedan odbor ne može tako nešto da uradi.

Snežana Malović je podržala inicijativu Martinovićeve za iniciranje sednice skupštinskog kolegijuma, a to je učinila i Olgica Batić (SPO–DHSS), rekavši da ne postoji nikakva prepreka za tako nešto, a da je „nužno da se o ovim problemima razgovara”.

------------------------------------------------------------------------

Bečićev gest dobre volje prema Šutanovcu

Potpredsednik parlamenta Igor Bečić povukao je opomenu koju je izrekao Draganu Šutanovcu (DS), koju mu, kako je rekao za „Politiku”, i nije izrekao zbog onoga što je rekao, već zbog toga što je čitav prepodnevni deo sednice u ponedeljak praktično onemogućavao druge poslanike da govore „tako što je ustajao, upadao u reč drugima, dobacivao, vređao druge poslanike i ministra, jednostavno nije dozvoljavao da se normalno radi”.

Bečić kaže da je u pauzi sednice Šutanovac došao kod njega, da su razgovarali i da je Šutanovac, „na neki način, prihvatio krivicu za to što sednica nije bila kvalitetna pre podne”. On dodaje: „Pošto sam i kad sam izrekao opomenu, ostavio mogućnost da je povučem, ja sam, posle tog razgovora, tako i postupio. Povukao sam opomenu kao gest dobre volje.” 

M. Čekerevac

objavljeno: 29.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.