Da li je Evropi potreban žrtveni jarac?

Izvor: Vostok.rs, 07.Maj.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Evropi potreban žrtveni jarac?

07.05.2013. -

Merkel se razume u uzroke krize bolje nego bilo ko drugi – pod takvim naslovom nemački Di Velt je objavio intervju sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozuom. U njemu je šef evropske vlade istupio protiv širenja antinemačkih raspoloženja u poslednje vreme u nizu država zone evra, koje optužuju Berlin za nametanje politike stroge štednje. Da li je zaista kabinetu Angele Merkel potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << danas podrška Brisela?

Kako je rekao Barozu, Nemačka se nije nametala da bude inicijator antikriznih mera u zoni evra. Kada je kriza počela da jača, šef Evropske komisije, po njegovim sopstvenim rečima, morao je bukvalno da danju i noću ubeđuje kancelara Angelu Merkel u to da će rukovodeća uloga Nemačke imati odlučujući značaj u prevladavanju kriznih pojava. I Nemačka, primetio je Barozu, počela je da deluje.

Opasnost aktuelne situacije sastoji se u tome što su ponovo počele da izlaze stare predrasude na svetlost dana. Između ostalog u zemljama severne Evrope neko naziva južne susede lenjim i nekompetentnim. A oni sa svoje strane karakterišu severnjake kao egoistične i bezosećajne. Izlazak šef izvršne vlasti EU vidu i tome da se razjasni građanima kontinenta da nije Nemačka i ne lično gospođa Merkel kriva za one krizne pojave koje se beleže sada u Francuskoj ili Portugaliji. Kako je rekao Barozu, svako treba sam da čisti đubre na sopstvenom pragu. Ali zahtevi koje je Brisel postavljao zemljama članicama EU vide se u Berlinu sasvim drugačije nego na jugu Evrope, gde Evropsku komisiju samtraju nečim poput apostola ekonomskog asketizma.

Tu treba napomenuti da u prognozi MMF za 2013. godinu Evropa je bila nazvana u suštini kočnicom na putu razvoja svetske ekonomije. Uzrok je usporavanje kretanja evropskih lokomotiva. Istina, glavni teškaš Nemačka će povećati svoju brzinu za svega 0,6%. A slabljenje Nemačke, upozorio je u već pomenutom intervjuu šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozu, značiće slabu zonu evra i slabiju Evropu i celini. Profesor Visoke škole ekonomije Ivan Rodionov smatra podršku ekonomskog kursa Nemačke od strane Brisela u celini opravdanom.

- Jasno je da je sada lider Evrope nesumnjivo Nemačka. I to je pozitivno, pošto je uvek bolje kada u svetu ima nekoliko centara moći, a ne samo Amerika, kao što je bilo na primer 90-ih. I zato je naravno Nemačkoj potrebna takva podrška koja govori o tome da model Nemačke u principu odgovara svima.

Istina, kako se ogradio u svom intervjuu Barozu, sa jedne strane ne može se osigurati stabilnost rasta na račun nagomilavanja dugova. A sa druge režim stroge štednje dostigao je političke i socijalne granice. Zato je potrebna sovjevrsna miks-politika. Sa tim se slaže nemački poslanik, predsednik komiteta za međunarodne poslove Evropskog parlamena Elmar Brok.

- Mislim da u određenoj meri treba spojiti oba pravca, rekao je Brok u radijskom intervjuu. Nije ispravno govoriti samo o ekonomiji. Tu treba da bude princip – kako jedno, tako i drugo. Zato što se napredak postiže preko strukturnih reformi, koje vode ka povećanju konkurentnosti.

Zaključak iz svega rečenog sledi jedan: žrtveni jarac Evropi nije potreban. U krajnjoj liniji niko od eksperata sa tim ne spori.

Oleg Severgin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.