Da budem jasan, uz SPS niko pa ni Miodrag Rakić neće u vladu

Izvor: Politika, 16.Apr.2014, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da budem jasan, uz SPS niko pa ni Miodrag Rakić neće u vladu

Onoliko koliko je verovatno da će u vladi biti Socijalistička partija Srbije, toliko je verovatno da Nova demokratska stranke neće, kaže Boris Tadić, lider NDS-a, odgovarajući na pitanje da li je sada izvesno da njegova stranka neće biti deo vladajuće koalicije s obzirom na izjavu Aleksandra Vučića da „izgleda vrlo verovatno da će u vladi biti Ivica Dačić”.

„Izneli smo svoj čvrst stav da nećemo ući u vladu u kojoj je SPS. Taj stav smo argumentovali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << držaćemo ga se dosledno. SPS je napravio ogromnu štetu u svim sektorima koji su bili u njihovoj nadležnosti. Činjenica da su nemilosrdno trošili društvene resurse načinom na koji su vodili ministarstva i preduzeća iz javnog sektora, najbolje svedoči o karakteru te stranke”, ističe Tadić u intervjuu za „Politiku”, objašnjavajući da je 2008. godine učešće socijalista u vladi bilo neophodno kako bi se uspostavio nacionalni konsenzus o strateškim ciljevima Srbije, pre svega o evropskoj budućnosti i mirnim rešenjima kosovskog problema.

„Danas, kada je konsenzus postignut, nema više opravdanja za njihov ulazak u vladu. Pred Srbijom je sada izazov sprovođenja neophodnih reformi, za koje SPS jednostavno nije sposoban”, naglašava on.

Šta mislite zašto se Vučić odlučio za Dačića a ne za vas?

Pred Vučićem nije bila odluka – Dačić ili ja. Vučić je izbornim rezultatom dobio legitimitet da formira vladu, i na razgovore je pozvao i nas i SPS. Ne možemo biti deo vlade u kojoj bi bila i SPS i koja bi svojim personalnim i koalicionim rešenjima unapred sužavala svoje domete. Mi nismo u poziciji da određujemo ko će formirati vladu, ali smo u poziciji da donosimo odluku da li u njoj želimo da učestvujemo ili ne.

Postoji li mogućnost da u novoj vladi ipak bude Miodrag Rakić?

Ukoliko SPS bude deo vlade, niko iz NDS-a neće učestvovati u toj vladi.

Da li bi Rakić mogao da bude u vladi a da NDS formalno ne bude deo vladajuće koalicije? Pošto je bilo mnogo spekulacija o tome, molim vas da nam razjasnite vaš stav u vezi sa tim pitanjem.

Moj stav o tom pitanju je jasan – niko iz NDS-a neće učestvovati u vladi, ukoliko bi ta vlada svojim sastavom i personalnim rešenjima onemogućavala sprovođenje politike za koju se zalažemo.

U nekim medijima se govori, da se deo NDS-a buni zbog vašeg tvrdog stava u vezi sa učešćem u vladi sa Dačićem. Navodno su i Rakić i Dušan Petrović za opciju učešća u vlasti bez mnogo uslovljavanja. Je li to tačno?

Nije. NDS ima visok stepen jedinstvenosti i unutar stranke i sa svojim koalicionim partnerima, o svim pitanjima. Jedinstveni smo i u odluci da ne ulazimo u vladu sa SPS-om.

B. Baković

objavljeno: 16.04.2014.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Tadić:Ni Rakić neće u vladu sa SPS

Izvor: Studio B, 16.Apr.2014

Predsednik Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić kaže da niko iz njegove stranke neće ući u vladu u kojoj će biti Socijalistička partija Srbije, pa ni Miodrag Rakić koga mediji navode kao mogućeg člana nove vlade. .."Moj stav je jasan, niko iz NDS neće učestvovati u vladi ukoliko bi ta...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.