DV: Bez razumevanja za postupke vlade u Skoplju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DV: Bez razumevanja za postupke vlade u Skoplju

U Nemačkoj vlada velika zabrinutost, ali i razočaranje zbog dešavanja u Makedoniji, a način na koji vlada u Skoplju postupa u krizi ne nailazi ni na kakvo razumevanje, ocenio je za Dojče vele profesor univerziteta u Bukureštu Franc-Lotar Altman. Taj ekspert za balkanski region i član Društva za saradnju sa Jugoistočnom Evropom fondacije Bertelsman rekao je da su dešavanja u Kumanovu tokom proteklog vikenda uvećala strahove da bi “stvari mogle da izmaknu kontroli i dovedu do građanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rata”.

"Sa velikom zabrinutošću pratimo konstantno pogoršanje političke situacije u Makedoniji. Ne može se isključiti ni to da situacija izmakne kontroli, što bi imalo posledice, ne samo po Makedoniju, već i po susedne zemlje", rekao je Altman.

Prema njegovim rečima, za razliku od dosadašnje situacije, kod albanske manjine sada bi "mogla da ojača sklonost ka separatizmu".

"Zato je nerazumljivo zašto aktuelna, konzervativna vlada rizikuje dezintegraciju društva i same države. Takvi tvrdi stavovi vlade ne nailaze ni na kakvo razumevanje u inostranstvu", dodao je.

Nemački ekspert smatra da autoritarne tendencije vlade sa Nikolom Gruevskim na čelu, predstavljaju problem za zemlju i ugrožavaju njene odnose sa Nemačkom i EU uopšte.

"Pozitivan imidž koji je Makedonija ranije imala, poslednjih meseci konstantno se urušava", rekao je Altman i dodao da je sada “teško ubeđivati poslanike u Bundestagu da promovišu nemački angažman u vezi sa Makedonijom, bez obzira da li se radi o pregovorima o pristupanju EU ili sporu oko imena” sa Grčkom.

Altman je pozvao Berlin i EU da se ozbiljno angažuju na prevazilaženju krize u Makedoniji.

"Evropska unija i naročito Nemačka imaju jak uticaj u Makedoniji jer su, kao neutralni faktori, često izražavale simpatije za tu zemlju. Zato bi one trebalo da se pod hitno obrate vladi u Skoplju i zatraže bezuslovne pregovore sa opozicijom. U suprotnom, ionako slaba makedonska demokratija, mogla bi da završi u nacionalnoj katastrofi", rekao je ekspert za Balkan za Dojče vele.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.