DSK želi sedam ministarstava, Samoopredeljenje nudi pet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSK želi sedam ministarstava, Samoopredeljenje nudi pet

Devet dana od vanrednih parlamentarnih izbora na kosovskoj teritoriji izborni rezultat još nije zvanično saopšten, a dve prvoplasirane stranke - Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, i Demokrastkog saveza Kosova, Ise Mustafe, dogovaraju podelu ministarstava i sastav nove vlade.

Prema podacima CIK, preostalo je da se izbroji još oko 19. 000 glasova - 15. 500 Albanaca s pravom glasa koji žive u inostranstvu i 3. 500 glasova raseljenih Srba iz centralne Srbije, čije brojanje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prekinuto, navodnog trovanja samo Albanaca u CIK-u s ciljem diskreditacije Srpske liste, koja je dobila najviše glasova od svih srpskih stranaka.

Danas je, međutim, zvanično saopšteno da kod tih članova CIK nisu pronađeni tragovi otrova.

Očekuju se i rezultati ponovnog prebrojavanja izbornih glasova u 303 opštine.

Prema pisanju prištinske Kohe, dve prvoplasirane stranke se ne slažu oko broja ministarstava koja bi im pripala u budućoj vladi.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj medij piše da DSK ne pristaje da bude u vladi u kojoj bi dve stranke imale isti broj, po šest ministarstava, već za sebe traži resor više.

Inače, dve pobedničke stranke na proteklim izborima su u prethodnom mandatu vlasti bile najuticajnije opozicione partije, a u izbornoj trci su, navodi se, predstavile ambiciozne programe i obećale reforme i viši standard života.

Samoopredejenje, kao levičarska stranka, prvi put se pojaviljuje kao pobednica sa najvećim brojem glasova građana sa osvojenih 25,5 odsto, kako su to pokazali prvi preliminarni izborni rezultati.

S druge strane, desničarska stranka DSK je na drugom mestu sa, za sada, 24.8 odsto osvojenih glasova biračkog tela.

Podseća se da je DSK već na vlasti u prištinskim institucijama, kada je bila u koaliciji sa DPK.

Samoopredeljenje i DSK su razgovore o koaliciji vodili i uoči izbora, ali nisu uspeli da se dogovore o kandidatu za premijera.

Nakon izbora, ti razgovori dveju stranaka su obnovljeni, a prema pisanju medija, DSK želi da stranka koja ima premijera - ima i manji broj ministarstava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prve čarke između Kurtija i Mustafe - gde je zapelo?

Izvor: B92, 15.Okt.2019

Priština -- Prve pukotine pojavile su se u odnosima između dve najjače stranke, samo devet dana posle vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji...Zapelo je oko raspodele ministarstava u budućoj vladi...Prema pisanju "Kohe ditore", Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, stranka koja je osvojila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.