DS: Napustili smo sednicu Skupštine Novog Sada zbog...

Izvor: B92, 30.Avg.2018, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Napustili smo sednicu Skupštine Novog Sada zbog...

Novi Sad -- Novosadski odbor DS saopštio da su odbornici te stranke napustili sednicu gradske skupštine jer se po navodima DS-a, dogodio istorijski revizionizam..

Naime, na toj sednici se raspravljalo o podizanju spomen-obeležja "svim nevinim žrtvama 1944/45 godine", ali je, kako tvrdi DS, došlo do izjednačavanje krivaca i žrtava.

"Debatu na temu streljanja posle oslobođenja Novog Sada od okupacije u Drugom svetskom ratu, odbornici vladajuće većine pretvorili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u prizemnu kafansku raspravu u kojoj su izjednačili krivce i žrtve, fašiste i antifašiste, kolaboracioniste i borce protiv okupatora", ocenio je DS.

Oni su optužili vladajuću većinu u Skupštini Novog Sada, predvođenu SNS-om, za pokušaj revizije istorije na jučeranjoj sednici i pozvali je na odgovornost zbog tih dešavanja.

"Samoproglašena komunalna koalicija koja upravlja Novim Sadom podmetnula je gradskom parlamentu kontroverznu odluku o podizanju spomenika svim nevinim žrtvama 1944/45 godine o kojoj se ni sami medju sobom nisu usaglasili, kako u pogledu razloga zbog kojih se to čini, tako i u pogledu cilja", ocenio je DS.

U saopštenju se dodaje da postoji potreba da se na primeren način postavi obeležje nevinim žrtvama, ali "bez izmene nacionalne istorije i diskriminacije žrtava po naciji, veri i ideologiji kojoj su pripadali".

Sednica Skupštine Novog Sada, u kojoj većinu čine Srpska napredna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara, sinoć je prekinuta nakon što je odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije Saša Novaković izašao za govornicu sa šajkačom i četničkom kokardom na glavi i izjavio da su komunizam i fašizam isto.

On je to izjavio tokom rasprave o inicijativi Saveza vojvođanskih Mađara da se u Novom Sadu podigne spomenik "nevinim žrtvama" iz perioda 1944/45. godine, čemu su se tokom sednice protivili odbornici opozicije iz Demokratske stranke, Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke, ali i LSV i Socijalističke partije Srbije iz vladajuće koalicije.

Odbornici LSV-a, SRS-a i DS-a su osudili istup odbornika POKS-a, navodeći da ne mogu da se izjednačavaju komunizam i fašizam i da je u Skupštini Novog Sada na delu pokušaj revizije istorije.

Odbornici SPS-a su demonstrativno napustili salu, a posle glasanja isto su učinili i odbornici DS-a.

Iz vladajuće Srpske napredne stranke niko se nije oglašavao po toj tački dnevnog reda.

Odluka je usvojena tesnom većinom od 41 glasa odbornika SNS-a, POKS-a i SVM-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.