DJB: Novi talas centralizacije države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2016, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJB: Novi talas centralizacije države

Pokret "Dosta je bilo" saopštio je danas da su izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, o kojima će sutra raspravljati Skupština Srbije, usmerene ka većoj centralizaciji novca i moći.

"Neobično je da Vlada koja stalno tvrdi da je sa svim svojim resursima na evropskom putu ugrožava i ukida jedan od osnovnih principa na kojima funkcioniše EU - decentralizaciju vlasti", naveo je Pokret u saopštenju.

Pokret Dosta je bilo istakao je da se oštro suprotstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centralizaciji novca i odlučivanja i da se zalaže za što veću decentralizaciju i za princip da se o javnom novcu odlučuje što bliže izvorima gde se ubire.

Izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđaju smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade.

Od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će ostalo u budžet Republike.

Predviđeno je da se Beogradu prihodi smanje više, i da glavnom gradu, umesto 70 odsto, ubuduće ostaje 66 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lokalne vlasti traže od države da smanji rashode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2016

Predstavnici opština i gradova u Srbiji izrazili su danas bojazan da će najavljene izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava smanjiti iznos novca koje će dobijati lokalne vlasti, zbog čega će njihovo funkcionisanje biti otežano, i pozvali su državu da smanji svoje rashode, umesto što uzima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

DOSTA JE BILO: Zakon o finansiranju lokala novi talas centralizacije države

Izvor: Kurir, 03.Okt.2016

..."Neobično je da Vlada koja stalno tvrdi da je sa svim svojim resursima na evropskom putu ugrožava i ukida jedan od osnovnih principa na kojima funkcioniše EU - decentralizaciju vlasti", naveo je Pokret u saopštenju..Pokret Dosta je bilo istakao je da se oštro suprotstavlja centralizaciji novca...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.