DAČIĆ: Hrvati, nebitni ste, ne pretite, niste velesila!

Izvor: Kurir, 05.Apr.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ: Hrvati, nebitni ste, ne pretite, niste velesila!

Nismo spremni ni za kakve ucene jer Hrvatska ne može da deli lekcije Srbiji, imajući u vidu šta su sve Srbi tamo proživeli, poručio ministar spoljnih poslova.

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je besmislenim najave Hrvatske da bi mogla da blokira otvaranje poglavlja Srbije s EU.

Istovremeno, on je poručio zvaničnicima iz Zagreba da ne prete, uz ocenu da Hrvatska nije svetska velesila i da je nebitna država za Srbiju.

- Mi jesmo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << spremni da probleme rešavamo dijalogom, ali nismo spremni ni za kakva ucenjivanja Hrvatske, jer Hrvatska nije u prilici da deli lekcije Srbiji o položaju nacionalnih manjina, imajući u vidu sve ono što je srpski narod u Hrvatskoj proživeo u poslednjih 10-20 godina, a da ne govorimo o Drugom svetskom ratu. Sve u svemu, to su besmislene pretnje Hrvatske i siguran sam da neće naići na podršku nijedne države članice Evropske unije - rekao je Dačić.

Neka reše prvo Slovenci

Na pitanje kako ocenjuje izjavu hrvatskog šefa diplomatije Mira Kovača da je teško postići kompromis kad su pregovori o graničnom prelazu godinama u zastoju, Dačić odgovara da bi Zagreb trebalo prvo da reši granične probleme koje ima sa Slovenijom i BiH, pa tek onda sa Srbijom.

- Srbija nije ni članica Evropske unije. Ako je to kompromis, da bude sve po njihovom, onda do tog kompromisa sigurno neće doći nikada. Moj dobronamerni savet za Hrvatsku je da ne umišlja previše da je ona nekakva svetska sila jer to nije, daleko od toga. Može da postavi uslove Srbiji, ali postavljala je ona i druge uslove i druge zahteve i prošla je kao prilikom carinskog spora, kad je EU stala na stranu Srbije - naveo je Dačić.

Ratovi su iza nas

Ako Hrvatska želi da izgubi, kaže Dačić, nema nikakvih problema.

- Ali ja mislim da smo ratove i borbe ostavili za nama. Osim ako neko misli da je smisao života borba protiv Srbije. Ali što se naš tiče, oni nama uopšte nisu važni. Oni misle da se Srbi bude i uspavljuju s temom „kako da nešto naštete Hrvatskoj“ - rekao je Dačić.

Ako, kaže, želimo da živimo u dobrim odnosima - želimo, ako ne želimo - nikom ništa, zaključio je šef srpske diplomatije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.