Izvor: B92, 28.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA: Predlog dve vlade nije u skladu sa sporazumom

Beograd -- Sednicu Predsednistva DOS-a inicirala je Demokratska alternativa, izjavio je potpredsednik te stranke Srdjan Sikimic. On je naveo da ce lideri vladajuce koalicije biti upoznati sa primedbama te stranke na predlog Ustavne povelje, koji su ponudile Vlade Srbije i Crne Gore. Ponovljajuci da taj predlog nije u skladu sa Beogradskim sporazumom, Sikimic je rekao da ce Demokratska alternativa prihvatiti Ustavnu povelju, ukoliko se usvoje njihove primedbe. Dodajuci da predlog republickih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada ne uspostavlja nadleznosti nove zajednice, generalni sekretar Demokratske alternative Igor Jovicic izneo je primedbu i na resenja za zastavu i grb Srbije i Crne Gore. "Ni jedna enciklopedija ne poznaje zastavu gde se boje na nekom polju prelivaju, u ovom slucaju bi to bilo srednje polje gde bi se plava boja prelivala u plavetnu. Dalje, kuriozitet je da se na zastavi nalaze grbovi dve drzave, to nije bas cesta pojava. Postavlja se pitanje koji grb Srbije bi se nasao na zastavi zajednicke drzave, i sve to zajedno, s obzirom da simboli imaju svoju specificnu tezinu i akumuliraju odredjenu civilizacijsku i drzavnu i nacionalnu energiju, verujemo da bi na neki nacin moglo da izazove frustracije gradjana Srbije", rekao je Jovicic.

Lider Demokratske alternative i Nebojsa Covic izrazio je u sredu ocekivanje da ce vecerasnja sednica Predsednistva DOS-a biti "krajnje konstruktivna" i ocenio da postoji "veliki prostor za unapredjenje koncepta Ustavne povelje", koji su izradile vlade Srbije i Crne Gore. Istovremeno, Covic je na konferenciji za novinare u Bujanovcu ocenio da je moguce da na sednici DOS-a "dodje do prepucavanja". On je naglasio da bi voleo da do 3. septembra bude usaglasena ustavna povelja, ali "ne po svaku cenu i ma kakva".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.