D H S S predlaže zaseban srpski entitet

Izvor: S media, 29.Sep.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D H S S predlaže zaseban srpski entitet

Demohrišćanska stranka Srbije (DH S S) predložila je danas da severno Kosovo i velike srpske enklave "budu zaseban entitet na Kosovu i Metohiji, po uzoru na Republiku Srpsku".

D H S S je u saopštenju predložila plan koji, kako navodi, treba pokušati realizovati u budućim pregovorima Beograda i Prištine.

U tom planu D H S S predlaže, pored stvaranja zasebnog entiteta, da srpske opštine u manjim srpskim enklavama imalju visok stepen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << autonomije i specijalne veze sa Srbijom i da najpoznatiji srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani i Pećka patrijaršija budu eksteritorijalizovani.

Ta stranka smatra da se mora biti "u saglasju sa stvarnošću i da bi ovakav predlog mogla prihvatiti i medjunarodna zajednica".

U saopštenju D H S S ističe i da podržava stav predsednika Srbije Borisa Tadića i srpske diplomatije u pogledu iznalaženja rešenja za Kosovo i Metohiju u saglasju sa EU kao racionalan i jedino moguć.

D H S S podseća da se godinama zalagala za podelu Kosova i Metohije "dok je to još bilo moguće".

"Dežurne patriote i mitomani su, naravno, bili protiv toga, želeći sve ili ništa. I naravno, dobili smo ništa", ističe se u saopštenju i dodaje da sada kad je situacija takva kakva jeste, treba biti realan i pokušati iznaći najbolje moguće rešenje.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.