Cvetković vraća Kalanovićevu i Petrovića

Izvor: Glas javnosti, 09.Mar.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković vraća Kalanovićevu i Petrovića

BEOGRAD - U rekonstruisanoj vladi Mirka Cvetkovića, koju će predložiti Skupštini Srbije, nekoliko je kandidata povratnika u izvršnu vlast.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, kojeg je premijer predložio za ministara trgovine i poljoprivrede u rekonstruisanoj vladi, u izvršnu vlast se vraća posle trogodišnjeg odsustvovanja iz državne uprave.

Za poslanika Skupštine Srbije izabran je 2003. i 2007. godine, a u parlamentu je bio predsednik poslaničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kluba DS, a 4. maja 2004. izabran je i za potpredsednika parlamenta.

Rođen je 8. septembra 1966. godine u Šapcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Pravni fakultet je završio u Beogradu, od 1992. do 2000. bavio se advokaturom, a potom četiri godine bio predsednik Skupštine opštine Šabac. U to vreme je bio i poslanik Veća građana Skupštine SRJ.

Dinkić otišao, vraća se Kalanovićeva

Kandidatkinja za potpredsednicu rekonstruisane Vlade Srbije Verica Kalanović donedavno je u vladi Mirka Cvetkovića bila na funkciji ministra za nacionalni investicioni plan.

Ostavku na ministarsku funkciju podnela je solidarišući se sa liderom svoje stranke G17 plus Mlađanom Dinkićem, koji je podneo ostavku 15. februara, dan nakon što je premijer Mirko Cvetković pokrenuo postupak za njegovo razrešenje.

Kalanovićeva je tada istakla da je njena ostavka potpuno lična i moralna.

Dinkić je, po podnošenju ostavke, najavljivao da će se on i Verica Kalanović u završnici mandata Cvetkovićeve vlade angažovati u zakonodavnoj vlasti, odnosno da će biti poslanici G17 plus u Skupštini Srbije.

Pre imenovanja za ministra za NIP-a, 7. jula 2008. godine, bila je državni sekretar za regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Kalanovićeva je rođena u Trsteniku, završila je Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, na kojem je i magistrirala.

Bila je profesor Više tehničke škole u Trsteniku i rukovodilac u privredi u tom gradu.

Od septembra 2006. je potpredsednica G17 plus, a prethodno je bila predsednica Izvršnog odbora te stranke.

Tri godine je bila poslanik i šef poslaničke grupe G17 u Skupštini SCG.

Ukoliko u Skupštini Srbije bude izabrana za potpredsednicu vlade, biće jedna od tri žene u vrhu izvršne vlasti.

Stanković - patolog na čelu Ministarstva zdravlja

Zoran Stanković, koji je predložen za ministra zdravlja u rekonstruisanoj vladi, prethodno je, od 2005. do 2007. godine, bio ministar odbrane SCG.

Od 1993. bio je član, a od 2002. i predsednik Komiteta Vlade SRJ za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Medicinski fakultet završio je u Nišu, poslediplomske studije na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), a doktorsku disertaciju odbranio je 1997. godine, takođe na VMA.

Bio je lekar forenzičar u Institutu za patologiju i sudsku medicinu VMA, a od 2002. do aprila 2005. načelnik te zdravstvene ustanove.

Haški tribunal za bivšu SFRJ angažovao ga je u svojstvu svedoka-eksperta.

Na spekulacije u pojedinim medijima da se izboru Stankovića za ministra zdravlja protive ambasadori nekoliko zemalja, navodeći da je bio blizak prijatelj haškog begunca Ratka Mladića, G17 plus, koja je Stankovića predložila kao nestranačku ličnost, istakla je da se ne protivi diplomatski kor, već "farmaceutska mafija", s kojom se obračunavao dok je bio načelnik VMA.

Stanković je rođen 1954. u Tegovištu kod Vladičinog Hana.

Od 2002. bio je docent na VMA, docent je bio i na Policijskoj akademiji u Beogradu, a kao predavač je radio na Višoj kriminalističkoj školi u Zemunu i medicinskim fakultetima u Novom Sadu i Banjaluci. Kao gostujući predavač u više navrata održao je predavanja studentima Kings koledža u Kembridžu.

Penzionisan je 23. aprila 2005. u činu general-majora.

Predrag Marković ponovo u vrhu vlasti

Predrag Marković, koji će, na predlog premijera biti na čelu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, jedan je od osnivača G17 plus, a na funkciji predsednika Skupštine Srbije bio je od marta 2004. do februara 2007. godine.

Marković će biti na čelu ministarstva koje, u sklopu rekonstrukcije vlade, nastaje spajanjem Ministarstva kulture i Ministarstva za informaciono društvo, na čijem je čelu bila Jasna Matić, koja je nedavno podnela ostavku.

Po odlasku sa funkcije predsednika parlamenta do prošle godine nije učestvovao u javnom životu, a u aprilu 2010. vratio se u politički život.

Rođen je 7. decembra 1955. u mestu Čepure kod Paraćina. Diplomirao je 1980. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a istoriju i kulturu usavršavao je u Madridu i Barseloni.

Nosilac je kraljevskog ordena Belog orla u Prvom stepenu. Uređivao je više listova i časopisa, izdavačku kuću "Stubovi kulture" je osnovao 1993. godine. Član je srpskog PEN centra.

Nebojša Ćirić - od sekretara do ministra

Kandidat za ministra ekonomije i regionalnog razvoja u rekonstruisanoj Vladi Srbije Nebojša Ćirić od 2008. godine obavlja funkciju državnog sekretara u tom ministarstvu, a na čelu ministarstva naslediće Mlađana Dinkića, koji je 15. februara podneo ostavku.

Ćirić je bio i šef tima Vlade Srbije za pregovore sa "Gaspromom", učestvovao je i u pregovorima sa "Fijatom", a angažovan je i oko privatizacije RTB Bor.

Rođen je 1974. godine u Boru, u Beogradu je završio matematičku školu "Mihajlo Petrović Alas".

Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, a magistrirao Poslovnu ekonomiju i finansije na Heds univerzitetu u Parizu, kao i više specijalističkih studija na dve visokoškolske ustanove u Londonu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.