Cvetković primio predsednika madjarskog parlamenta

Izvor: S media, 18.Feb.2010, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković primio predsednika madjarskog parlamenta

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković razgovarao je sa predsednikom parlamenta Republike Madjarske Belom Katonom o bilateralnim odnosima dve zemlje i aktivnostima Srbije u procesu evropske integracije.

Premijer Cvetković je zahvalio Madjarskoj na snažnoj podršci evropskoj integraciji Srbije i istakao da je podnošenjem aplikacije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija potvrdila svoje čvrsto opredeljenje za evropsku budućnost, saopštila je Vlada Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora konstatovano je da Srbija i Madjarska intenzivno rade na razvoju svih oblika saradnje a posebno ekonomske i to u oblasti energetike i infrastrukture.

Takodje, ocenjeno je da je za jačanje regionalne saradnje od izuzetne važnosti donošenje zajedničke evropske strategije za zemlje dunavskog sliva i završetak severnog kraka "Koridora 10".

"Prisustvo madjarske manjine u Srbiji i srpske manjine u Madjarskoj predstavlja važan most saradnje u bilateralnim odnosima dve zemlje, a Srbija će, kao i do sada, nastaviti da daje pun doprinos daljem unapredjenju položaja madjarske manjine u našoj zemlji", navodi se u saopštenju.



Katona:Učinićemo sve da Srbija što pre postane kandidat


Madjarska će učiniti sve što je u njenoj moći da Srbija što pre postane kandidat za prijem u Evropsku uniju, izjavio je danas u Novom Sadu predsednik madjarskog parlamenta Bela Katona.

Katona je posle sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egeršijem rekao je da je i prilikom jučerašnjih razgovora sa najvišim državnim funkcionerima Srbije istakao snažnu podršku Madjarske prijemu Srbije u EU.

"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da Srbija što pre bude kandidat za člana i da što pre postane član EU. I mi smo nedavno prošli taj put, i rado ćemo podeliti iskustva sa našim susedima", naveo je Katona.

On je izrazio uverenje da će nove nadležnosti Vojvodine, utvrdjene novim Statutom, doprineti i jačanju prekogranične saradnje, a posebno je istakao značaj uloge Vojvodine u izradi Dunavske strategije.

"Uvereni smo da Vojvodina treba da ima jednu od ključnih uloga u izradi strategije i formiranju Dunavskog regiona, i spremni smo da o tome razgovaramo i sa partnerima u Evropskoj komisiji", rekao je Katona.

On je pozdravio donošenje - u Skupštini Srbije - Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i ocenio da su time stvorene nove mogućnosti nacionalnim zajednicama u oblasti kulture i obrazovanja.

Egereši je rekao da je Madjarska jedan od najznačajnijih partnera Srbije i Vojvodine u dvostrukoj ulozi, kao sused i kao članica EU.

"Primer naših dobrosusedskih odnosa je i potpisani Okvirni sporazum o saradnji parlamenata Srbije i Madjarske sa aneksom koji definiše i aktivnu ulogu Skupštine Vojvodine, kao predstavničkog doma pogranične regije", ocenio je Egereši.

Dodao je da su na osnovu toga danas vodjeni razgovori o intenziviranju već postojeće saradnje parlamentarnih odbora.

Govoreći o izradi dunavske strategije i formiranju budućeg dunavskog evro-regiona, Egereši je rekao da bi taj proces trebalo da bude završen tokom 2011. godine, za vreme predsedavanja Madjarske Evropskom unijom.

Egereši je informisao Katonu i o toku sprovodjenja Statuta Vojvodine i Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, za koji je rekao da je jedan od najznačajnijih i najevropskijih zakona u Srbiji i omogućava očuvanje identiteta nacionalnih zajednica i olakšava njihovu institucionalizaciju.

Egereši je ukazao i na to da ukupnoj intenzivnoj saradnji Srbije i Madjarske doprinose i regionalni parlamenti, pre svega intenzivni kontakti koje ostvaruje Skupština Vojvodine sa madjarskim pograničnim županijama Bač-Kiškun i Čongrad.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podrška Mađarske evrointegracijama Srbije

Izvor: RTS, 17.Feb.2010, 20:17

Predsednik Boris Tadić razgovarao sa predsednikom mađarskog parlamenta Belom Katonom. Ocenjeno da su odnosi dveju zemalja dobri. Sa kolegom iz Mađarske razgovarala je predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović...U razgovoru sa predsednikom mađarskog parlamenta Belom Katonom, predsednik...

Nastavak na RTS...

Dobra saradnja Srbije i Mađarske

Izvor: RTS, 18.Feb.2010

Srbija i Mađarska intenzivno rade na razvoju svih oblika saradnje, a posebno ekonomske, ocenjeno na sastanku premijera Mirka Cvetkovića sa predsednikom mađarskog parlamenta Belom Katonom. ..Predsednik vlade Srbije Mirko Cvetković razgovarao je sa predsednikom Parlamenta Republike Mađarske Belom...

Nastavak na RTS...

Sastanak Cveković - Katona

Izvor: RTV Pink, 18.Feb.2010

Cvetković primio predsednika mađarskog parlamenta . . . Predsednik vlade Srbije Mirko Cvetković razgovarao je danas sa predsednikom parlamenta Republike Mađarske Belom Katonom o bilateralnim odnosima dve zemlje i aktivnostima Srbije u procesu evropske integracije. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.