Cvetković: Regionalna saradnja - okvir za rešavanje izazova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Regionalna saradnja - okvir za rešavanje izazova

BEOGRAD -

Srbija daje poseban doprinos u Jugoistočnoj Evrope u jačanju saradnje i aktivnostima u oblasti prevencija i zaštite od elementarnih katastrofa sa kojima je suočen ceo svet, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković.

Prema njegovim rečima, regionalna saradnja u oblasti prevencije i zaštite od elementarnih nepogoda i katastrofa, trebalo da obezbedi odgovarajući okvir za rešavanje izazova sa kojima se suočavamo.

"Polazeći od takvog opredeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od juna 2011. do juna 2012. godine Beograd je simbolično prestonica regionalne saradnje, imajući u vidu da Srbija predsedava sa više regionalnih inicijativa", rekao je Cvetković na otvaranju ministarske konferencije o usaglašavanju regionalnih aktivnosti u oblasti prevencije i zaštite od elementarnih nepogoda i katastrofa u Palati "Srbija".

Akcenat predsedavanja Srbije regionalnim inicijativama biće na nastavku demokratskih procesa i promociji evropskih vrednosti u državama učesnicama procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi sa ciljem što brže integracije svih država regiona u EU, naglasio je Cvetković.

Premijer Srbije je ponovio da je saradnja u oblasti prevencije i otklanjanja posledica elementarnih nepogoda koje ugrožavaju bezbednosti i prosperitete država i građana od velikog značaja.

Ilustrujući ove reči Cvetković je podsetio na rizike od klimatskih promena.

"Sve to zahteva prevenciju, odgovore i oporavak na nacionalnom i regionalnom nivou", rekao je premijer Srbije.

Cvetković je podsetio da je tokom ove godine Srbija bila izložena mnogobrojnim elementarnim nepogodama - zemljotresima, poplavama koje su, uz patnje građanima nanele i veliku materijalnu štetu zemlji od više desetina miliona evra.

"Srbija se u protekloj godini suočila sa 19 poplavnih talasa, razornim zemljotresom u Kraljevu, opasnostima od klizišta, ekstremno visokim temperaturama, olujnim nevremenom, koje su kao posledica imale ljudske žrtve, patnju i materijalnu štetu", istakao je Cvetković.

Premijer je ukazao na veliki značaj Programa EU za saradnju u oblasti civilne zaštite za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, čiji je cilj da zemlje korisnice približi evropskom mehanizmu civilne zaštite i doprinese razvoju njihovih kapaciteta u oblasti zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.

Premijer je ukazao da je neophodno i zajedničko planiranje i opremanje jedinica koje učestvuju u sprečavanju i otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda.

"U narednom periodu zemlje treba da razmenjuju iskustva i dobre prakse u slučaju vanrednih situacija", zaključio je Cvetković.

U radu konferencije učestvuju i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Kristalina Georgieva, direktor policije Milorad Veljović, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i drugi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.