Cvetković: Nećemo priznati Kosovo

Izvor: B92, 09.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Nećemo priznati Kosovo

Priština, Beograd, Novi Sad -- Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da nova vlada nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

Cvetković je na svečanosti povodom završetka školovanja 51. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojske Srbije, kazao da će Vlada u saradnji sa drugim državnim organima preduzeti sve mere u diplomatskoj borbi za očuvanje Kosova u svojim granicama.

Premijer je dodao da će bezbednost Balkana biti prioritet. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Svečnosti u Domu Narodne skupštine osim premijera prisustuju i njegov zamenik Ivica Dačić, koji je i ministar policije, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, dekani fakulteta koji sarađuju sa Vojnom akademijom i vojni zvaničnici.

EU: Kosovo nije uslov

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Elmar Brok, koji je autor predloga rezolucije Evropskog parlamenta o strategiji širenja Evropske unije, izjavio je da priznavanje nezavisnosti Kosova ne bi trebalo da bude uslov za nastavak približavanja Srbije Uniji.

"Verujemo da će Srbiji, što bude bliža Uniji, biti lakše da živi s novonastalom situacijom na Kosovu", tvrdi Brok u izjavi za današnji novosadski "Dnevnik".

On je rekao da će pre ili kasnije morati da se nađe dugotrajno rešenje za "odnose Srbije i Kosova u interesu svih - Srba, Albanaca s Kosova i same Evropske unije".

Uoči rasprave u Strazburu o rezoluciji širenja EU, Brok je rekao da su vrata EU otvorena za sve države zapadnog Balkana, ali da će one "kroz njih proći u različitim vremenskim razmacima jer nisu na istom nivou razvoja i nemaju sve iste kapacitete".

On je podsetio na stav u tom dokumentu o tome da bilo koja zemlja koja želi da uđe u EU "treba da reši svoje najveće unutrašnje probleme, posebno one koji se tiču teritorijalnog i ustavnog uređenja, pre nego što postane članica Unije".

Zeri: Tadić stremi podeli

Predsednik Srbije Boris Tadić učiniće sve da u narednih tri do pet godina dođe do podele Kosova, piše dnevnik "Zeri".

List podseća da zapadne diplomate ističu da je predsednik Tadić pragmatičan i da neće ići na dalje otežavanje odnosa i stvaranje problema, ali će u periodu od tri do pet godina raditi na podeli Kosova, što bi značilo da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ali bez dela koji će se prisajediniti Srbiji.

Dalje, prištinski dnevnik navodi da su "u Vladi koju je vodio premijer (Vojsilav) Koštunica, on (Koštunica) i njegov ministar za Kosovo Slobodan Samardžić imali apsolutnu kontrolu u vođenju politike prema Kosovu i kontrolu nad paralelnim strukturama.

"Kontrolisali su i MUP i BIA i u svojim su rukama imali sve mehanizme kontrole kosovskih Srba", piše "Zeri".

Predsednik Tadić i njegovi ministri su samo pratili politiku koju su vodili Koštunica i Samardžić, što se moglo zaključiti i tokom pregovora o statusu Kosova i dodatnih pregovora pod posredstvom trojke Kontakt grupe.

"Od sada pa nadalje Tadić će biti u sasvim drugačijoj situaciji, pošto će Koštunica i Samardžić biti u opoziciji, bez realne mogućnosti da utiču na zvaničnu politiku Srbije prema Kosovu. Ovo je prvi put da Tadić, njegova DS i njeno proevropsko krilo imaju mogućnosti da vode svoju politiku prema Kosovu", piše "Zeri".

Tadić i njegovi sledbenici nisu podržali u principu osnivanje Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije, ali su, prema pisanju dnevnika, postupili tako zbog negativne selekcije kadrova jer su isključivani oni koji nisu podržavali politiku DSS-a i SRS-a.

Dnevnik ocenjuje da vlada premijera Cvetkovića neće imati ni približno takav uticaj u vođenju politike prema Kosovu kakav je imala vlada Koštunice.

"To znači da će centar odlučivanja biti predsednik Srbije Boris Tadić", konstatuje dnevnik.

Istovremeno, prema pisanju "Zerija", treba imati u vidu poziciju koju Tadić ima u zapadnopevropskim zemljama, a i realnost da se proces nezavisnosti Kosova ne može vratiti natrag.

Naravno, to podrazumeva da situacija na severu Kosova ostane takva kakva je sada, što se sve više ocenjuje kao "zamrznuti sukob".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković izjavio da Vlada neće priznati nezavisno Kosovo

Izvor: TV Avala, 09.Jul.2008

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u Beogradu da Vlada nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Nastavak na TV Avala...

Cvetković: Nećemo priznati Kosovo

Izvor: RTV Pink, 09.Jul.2008

Premijer je dodao da će bezbednost Balkana biti prioritet. . . Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da nova vlada nikada neće priznati nezavisno Kosovo. .

Nastavak na RTV Pink...

Društvo - ukratko...

Izvor: Glas javnosti, 10.Jul.2008, 10:37

Cvetković uručio sablje..BEOGRAD - Povodom završetka školovanja 51. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojske Srbije, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je na svečanosti u Domu Narodne skupštine rekao da je preduslov za izgradnju odbrane nastavak reforme i izgradnja...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.