Crven konac protiv uroka ili - modni detalj?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2015, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crven konac protiv uroka ili - modni detalj?

Da li smo kao narod skloni sujeverju?! Sigurno znate nekog ko je na svoju ili ruku svog deteta stavio crveni končić kako bi se zaštitio od uroka. Da li je u pitanju zaista verovanje u mračne sile i zaštitu od njih ili je ova narukvica postala modni detalj?

Sujeverje predstavlja nerazumna verovanja da su zbivanja u budućnosti uzrokovana određenim radnjama, bez logičnog uzročno-posledičnog odnosa između tih radnji i događaja u budućnosti.

Sve češće možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << videti crveni konac oko ruku dece i odraslih, naročito žena. Sujeverje ili modni detalj?!

Većina onih koji nose taj vid amajlije, pravdaju se verom u Boga.

Da li je u pitanju verovanje u mračne sile i zaštita od njih, ili je ta narukvica postala modni detalj?

"Crvena vrpca je deo neke nove gnose, to je izraz za tu veru koja objedinjuje sve oblike verovanja i pre je izraz prekinutog kontakta sa svetim, jer ćete videti ljude koji oko ruke nose crvenu brojanicu. Crkva upravo smatra sve to sujeverjem", kaže Ljiljana Pešikan profesor narodne književosti sa Filozofskog fakulteta.

Krajem 90-tih crveni konac postaje popularan među američkim zvezdama. Madona i Majkl Džekson u to vreme bili su i modne ikone. Danas crveni konac nose Dejvid i Viktorija Bekam, Rijana, Britni Spirs, Demi Mur i mnogi drugi. Međutim, najnoviji trend je da se konac zamenjuje tetovažama.

Ljiljana Pešikan smatra da je svrha jednostavna, da se pogled skrene na boju, na predmet, kako bi se čovek zaštitio, ali i da je to i izraz straha.

"Jeste 21. vek, ali čovek nije ništa manje ugrožen nego pre 200-300 godina, samo na drugi način".

Po svemu sudeći, sujeverje se ne može pripisati samo starijim i neukim ljudima iz ruralnih predela, jer će svojoj tek rođenoj deci crveni konac staviti većina ljudi bez obzira na obrazovanje, verska ubeđenja i mesto stanovanja ...jer, valja se... zlu ne trebalo!

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.