Izvor: B92, 01.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora predlaže "uparivanje" ambasadorskih mesta

Podgorica, Beograd -- Crnogorski ministar inostranih poslova Dragiša Burzan rekao je u subotu za Radio B92 da će Crna Gora tražiti da njeni predstavnici dobiju ambasadorska mesta u najznačajnijim svetskim metropolama, poput Vašingtona, Londona, Brisela, Pariza i Moskve. Burzan je objasnio da se Crna Gora zalaže za jednakost država članica, kako je i propisano Ustavnom poveljom, tako da bi mesta u ambasadama u značajnim prestonicima trebalo da budu ravnopravno podeljena. "Crna Gora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima ozbiljne aspiracije da bude prisutna na svim mestima gde se donose važne političke i druge odluke, s tim što mi predlažemo model 'uparivanja' otprilike podjednako važnih mesta. U svakom paru jedno mesto bi pripalo Crnoj Gori, a drugo Srbiji, s tim da to uparivanje nije samo na nivou ambasadora, već na nivou prvih par funkcija.

Burzan se založio i za generalnu promenu u načinu vođenja spoljne politike, koja bi podrazumevala redukciju, ali i simetriju. On je rekao da bi u tom smislu izvestan problem predstavljalo to što Srbija ne bi imala ministra za inostrane poslove. "Naša namera je da jednim novim sistemom uredimo čitavu ovu oblast i da radimo saglasno sa Srbijom sa ciljem da se postignu dobri efekti u spoljnopolitičkim poslovima", rekao je Burzan. U Saveznom ministarstvu inostranih poslova za sada nisu želeli da komentarišu Burzanove tvrdnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.