Izvor: B92, 14.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: SAD ne podržavaju nezavisnost Kosova

Beograd -- Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je u utorak da je zvaničan stav američke administracije da "nema ništa od nezavisnosti" pokrajine. Čović je za jagodinsku televiziju "Palma plus" kazao da međunarodna zajednica mora da pošalje jasnu poruku kosovskim Albancima da na Balkanu nema promena granica. Naveo je da ga ne zabrinjava inicijativa dvojice američkih kongresmena da se podrži nezavisnost Kosova, jer to govori samo o proalbanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lobiju koji radi sa kongresmenima. On je ocenio da promena granica ili stvaranje novih država mogu da budu izuzetno opasne za ceo region i izazovu žešće sukobe od onih u prethodnoj deceniji.

Čović je u intervjuu "Blicu" odbacio tvrdnje da ne postoji državna strategija za Kosovo. "Ta strategija je urađena u okviru plana za primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je usvojen u julu 2001.", rekao je Čović. Prema njegovim rečima, tim planom su utvđeni ciljevi, principi i zadaci u primeni te rezolucije i organizacija, odnosi s međunarodnom zajednicom, informisanje, budžet i obaveže međunarodnih snaga i organa SRJ i Srbije. Čović je naveo da je u planu naglašeno da je neophodno utvrđivanje strategije zajedničkog učešća međunarodne zajednice, SRJ i Srbije i Albanaca i Srba u primeni Rezolucije 1244. On je dodao da to pre svega podrazumeva "obustavljanje vojno-ekstremističke uloge" biše OVK, uspostavljanje međunacionalnog poverenja, obezbeđivanje uslova za povratak svih raseljenih lica i ponalaženje nestalih lica, ubzanu izgradnu multietničkog društva, brz ekonomski i socijalni razvoj Kosova i povratak stabilnog, multietničkog Kosova u sastav Srbije i SRJ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.