Izvor: B92, 18.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Naišli smo na razumevanje članica SB UN

Njujork -- Savet bezbednosti završio je u ponedeljak kasno uveče sednicu posvećenu stanju na Kosovu i Metohiji. "Sve članice SB učestvovale su u raspravi, naišlo smo na njihovo razumevanje i zabrinutost za stanje na prostoru Kosova i Metohije, a i zabrinutost za demokratske snage u Srbiji i Crnoj Gori", izajavio je potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović nepsredno nakon sednice. "Ja sam, u principu, zadovoljan podrškom SB i očekujem tokom vremena i konkretne akcije, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akciju po pitanju otkrivanja počinilaca zločina", rekao je Čović u uključenju u program Glasa Amerike.

Sednica je zakazana na zahtev Vlade Srbije i Crne Gore posle ubistva i ranjavanja srpske dece u selu Goraždevac, kod Peći. U pisanom govoru koji je dostavljen agenciji FoNet, Nebojša Čović ocenjuje da delovanje albanskih ekstremistickih i teroristickih grupa predstavlja glavnu pretnju stabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, a time i u celom regionu. Čović poručuje da je "krajnje vreme da se i međunarodna zajednica najodgovornije zapita o sopstvenom učinku" u Pokrajini. "Misija Ujedinjenih nacija, sa gospodinom Harijem Holkerijem na čelu, sada mora da uradi ono što nije uspela sa njegovim prethodnicima ili da prizna poraz. U ovom teškom poduhvatu, gospodin Holkeri može da računa na našu svesrdnu i iskrenu pomoć i podršku", stoji u Čovićevom govoru.

U Čovićevom govoru, on je predlaže i niz "hitnih koraka" kako bi u pokrajini situacija normalizovala. On predlaže potpunu implemenataciju Rezolucije SB 1244 i izgradnju multietničke i tolerantne zajednice. Broj pripadnika međunarodnih snaga ne sme se dalje smanjivati. KFOR i UNMIK treba da obezbede potpunu zaštitu administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije, sa strane Kosmeta. Neophodno je ohrabriti građane kako bi bez straha i etničke pristrasnosti svedočili protiv počinilaca zločina i kriminalaca. Čović zahteva razoružanje svih stanovnika Pokrajne i "obezbeđivanje istog tretmana" svih zemalja prema organizaciji ANA koju je administracija Mihaela Štajnera proglasila za terorističku organizaciju. "S obzirom na zločine koje su počinili pojedini članovi Kosovskog zaštitnog korpusa, neophodno je da se sprovede temeljna istraga u ovoj organizaciji koja bi vodila njenom ukidanju", stoji u Čovićevom govoru.

Počinioci ratnih zločina moraju da budu optuženi od strane Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i predati Hagu, bez obzira na funkcije na kojima se trenutno nalaze. Neophodan je neprekidan rad sa albanskim političkim liderima kako bi isti svoju formalnu podršku povratku i demokratizaciji društva, vladavini prava i meduetničkom pomirenju pretocili u konkretno i iskreno pružanje svakog vida pomoći svim građanima Kosova i Metohije.

Čović je istakao da je za ove mere, kao i standarde, neophodan jasan plan postavljenih i merljivih zadataka i zaduženja sa nosiocima njihovog izvršenja, kao i tačno određenim vremenskim rokovima. "Ako međunarodna zajednica jednim oštrim i snažnim rezom ne odstrani uzroke nestabilnosti, ako njeni koraci budu mlitavi i beznačajni, snosiće istorijsku odgovornost za razmah fašizma u jednom delu Evrope i stvaranje nakazne, monoetnicke albanske paradržave na teritoriji koja i po dokumentima Ujedinjenih nacija pripada Srbiji, odnosno Srbiji i Crnoj Gori. Biće to nasiljem odobreno nasilje", stoji u Čovićevom govoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.