Izvor: B92, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cobel: U EU mesto za sve koji žele

Beograd -- Ambasador Nemačke Andreas Cobel kaže za B92 u Uniji ima mesta za sve evropske države koje to žele i ispunjavaju uslove.

Dok se Berlin već danima priprema za slavlje, Srbija još nije formiranu vladu, pa time nema ni mogućnost da nastavi pregovore sa EU.

Ujedninjena Evropa sprema se da uz veliku feštu proslavi svoju jedinstvenost, sve uspehe i neuspehe tokom 50 godina postojanja. Spremaju se koncerti klasične muzike, umetničke izložbe i celonoćna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tehno žurka. Bezbednosne mere biće u skladu sa događajem.

Evropa je počela sa šest članica a sada ih je 27. Srbija nije među njima.

"Žao mi je što Srbija još nije članica Evropske unije. Od oktobra 2000. godina postoji ponuda i ukoliko Srbija to želi, a izjasnila se potvrdno. Mi čekamo da polltičari stvore uslove za to. Ključ za pristupanje Evropskoj uniji ležu u samoj Srbiji i ovdašnja politika će odrediti brzinu integrisanja u evropske države", objašnjava nemački ambasador.

Evropska Unija nije idealna organizacija niti toliko jednistvena koliko bi to želela. Neke članice su referendumom odbacile evropski ustav, druge ne žele da Turksa postane deo Unije, trećima pak smeta što slivanje i uzimanje novca iz zajedničke kase nije isto za sve.

S vremena na vreme čuje se kako će proširenje stati kad Srbija i Hrvatska postanu članice. Ambasador Nemačke to demantuje.

"Tačno je da sve države koje žele da postanu članice i ispunjavaju uslove za to pozvane su da Uniji pristupe. Međutim preduslove za to mora svaka država da stvori za sebe. Proces proširenja Evropske unije nije pri kraju i on će biti okončan tek kada ssve evropske zemlje koje žele da budu članice to i postanu", kaže Cobel.

Za ovogodišnju proslavu svih 27 članica poslalo je po dva tradicioalna rođendanska kolača. Da bi se u nekoj budućnosti pored njih našli i naši kolači potrebno je da se ispune uslovi – saradnja sa Tribunalom u Hagu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.