Članovi Vlade o godinu dana rada

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Jul.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi Vlade o godinu dana rada

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je Vlada u proteklih godinu dana učinila pozitivne pomake u svim programskim segmentima na kojima je formirana.

"Mislim da idemo u dobrom pravcu. Nekom će se činiti da brzina kojom postižemo rezultate nije adekvatna. Ja mislim da je ona primerena okolnostima u kojima se nalazimo. Efikasnost vlade je na nivou onoga što je moguće ostvariti u datim okolnostima", kazao je premijer Cvetković povodom godinu dana rada Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

Premijer je ocenio da kada je reč o padu životnog standarda, ne bi trebalo očekivati da će doći do daljeg značajnijeg pada.

"Sada treba da pokažemo solidarnost i da sačekamo trenutak, koji, nadamo se, nije daleko u kome ćemo krenuti putem oporavka", poručio je Cvetković.

Srbija je za godinu dana, prema njegovim rečima, načinila značajan napredak po pitanju dva prioritetna cilja sadašnje vlade, a to su evrointegracije i borba za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje.

"Kada se radi o EU, pozitivni pomaci se, pre svega, ogledaju u činjenici da smo na dobrom putu da se nađemo na beloj šengen listi, što će biti, ja očekujem, ubrzo i objavljeno. Drugo, Vlada je usvojila oko 250 zakona, od kojih su trecina zakoni neophodni za evropske integracije. Takođe, sa optimizmom gledamo u narednim mesecima na mogućnost odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je premijer.

Na polju borbe za Kosovo, Cvetković je izdvojio značaj prebacivanja pitanja statusa te srpske pokrajine iz sfere politike u okvire međunarodnog prava, pokretanjem postupka pred Međunarodnim sudom pravde.

Značajne uspehe vlade premijer vidi i na planu beskompromisne i neselektivne borbe protiv organizovanog kriminala i dekriminalizacije društva.

"I, konačno, kada se radi o boljem životu građana, imamo ogromne rezultate, uprkos krizi. Stabilizovali smo finansijski sistem, vratili poverenje u banke, obezbeđeno je da nemamo masovna bankrotstva. Intenzivno radimo na socijalnom aspektu rešavanja krize iz razloga što brinemo o najsiromašnijima", kazao je Cvetković.

Premijer je ocenio da sadašnja Vlada Srbije ima šansu da opstane pun četvorogodišnji mandat, i poručio da ni on ni ministri u njegovom kabinetu nisu skloni bežanju od problema.

Vlada je, prema njegovim rečima, dosledno u prvoj godini mandata sprovodila deklarisane programske ciljeve, ali je, zbog udara svetske ekonomske i finansijske krize, bila prinuđena da neke od njih redefiniše.

Tako je, umesto brzog razvoja i porasta životnog standarda, vlada bila prinuđena da se opredeli za održavanje postojećeg standarda građana i sprečavanje njegovog urušavanje, kao i da stavi veći akcenat na socijalnu komponentu svog programa.

Komentarišući makroekonomska kretanja, Cvetković je ocenio je da će pad bruto domaćeg proizvoda do kraja godine iznositi oko tri odsto i da se neće ostvariti negativna predviđanja o njegovom padu od pet do sedam odsto.

Predsednik Vlade Srbije nagovestio je mogućnost rebalansa budžeta, što će biti jedna od tema razgovora sa Misijom MMF-a, krajem avgusta, kada će Srbija zatražiti povećanje deficita budžeta sa prvobitno dogovorenih tri odsto BDP-a na 4,5 do pet odsto.

Komentarišući različite procene u domaćim ekspertskim krugovima da li je kriza u Srbiji zaustavljena ili ne, Cvetković je naveo da statistički podaci pokazuju da je od marta nagli pad privredne aktivnost zaustavljen.

"Ima pozitivnih signala, ali to ne znači da smo izašli iz krize. Ono što je izvesno je da oporavak neće ići ni približno onom brzinom kao što je opadala privredna aktivnost. Što znači, kada krene oporavak, on će trajati par godina", kazao je Cvetković.

Premijer je, međutim, skrenuo pažnju da pred Vladom Srbije i dalje stoji zadatak smanjivanja javne potrošnje, koja će značiti i smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi.

"Racionalizacija će sigurno morati da se izvrši. Međutim, to je malo duži proces. Nije to nešto što možete uraditi za mesec dana ili za dva", naveo je premijer, ukazujući da racionalizacija državne uprave prvo podrazumeva odgovarajuća zakonska rešenja, zatim procenu gde imamo višak zaposlenih i na kraju obezbeđenje sredstava za otpremnine i druge troškove.

Ministri o radu Vlade i ministarstava

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović ocenila je da je vlada u prvih godinu dana rada ostvarila dosta od zacrtanih prioriteta, iako je radila u teškim okolnostima i u uslovima svetske ekonomske krize.

Snežana Malović (FoNet, arhiva)

"Ministarstvo pravde pristupilo je korenitim promenama i reformskim zahvatima sa ciljem da pravosuđe učini nezavisnim, efikasnim, odgovornim i transparentnim", rekla je Malovićeva povodom prve godišnjice formiranja Vlade Srbije.

Ona je navela da činjenica da je na predlog ministarstva pravde usvojeno 26 zakona "govori sama za sebe".

Prema njenoj oceni, usvajanje seta antikorupcijskih zakona i paketa pravosudnih zakona bili su veliki izazov i prva suštinska reforma srpskog pravosuđa sa kojom se ministarstvo "hrabro suočilo, uprkos pretnjama i opstrukcijama".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je njegovo ministarstvo u proteklih godinu dana ostvarilo veliki napredak u ispunjavanju uslova Evropske unije za ukidanje viza građanima Srbije.

"Učinili smo maksimalan napor i postigli izvanredan napredak u ispunjavanju kriterijuma iz mape puta za liberalizaciju viznog režima", rekao je Dačić povodom godinu rada Vlade Srbije.

Kao probleme u proteklih godinu dana, Dačić je pomenuo nedostatak novca zbog čega, kako je naveo, nije bilo moguće ispuniti sve što je bilo planirano u vezi sa poboljšanjem uslova rada i materijalnog položaja policajaca.

"U uslovima ekonomske krize, značajan deo naših aktivnosti, naročito na planu bolje opremljenosti i boljih uslova za rad, nije bio moguć, ali smo se u ograničenim finansijskim uslovima trudili da omogućimo normalno funkcionisanje policije", rekao je Dačić.

Kao prioritete u narednom periodu, on je pomenuo nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poboljšanje uslova rada i materijalnog položaja policajaca i dalji rad na povećanju poverenja građana u policiju.

Govoreći o naporima za ukidanje viza EU za građane Srbije, Dačić je rekao da se tokom jula "može očekivati predlog Evropske komisije za pokretanje procedure za ukidanje viza" za građane Srbije.

Navodeći da je do sada izdato 750.000 novih pasoša, Dačić je rekao da se "uskoro može očekivati" da MUP Srbije za 50 odsto poveća "kapacitete za izdavanje pasoša".

Snežana Samardžić-Marković (FoNet, arhiva)

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković ocenila je danas da je Vlada Srbije dala maksimum da se integracija zemlje u EU odvija što brže.

"Ono što očekujemo jeste liberalizacija viza i to je za sve nas značajno", izjavila je Snežana Samardžić-Marković, povodom prve godišnjice rada vlade Mirka Cvetkovića.

Ocenjujući rad ministrastva na čijem je čelu, ona je kazala da je u sektoru za mlade, u saradnji sa lokalnim samoupravama otvoreno 86 kancelarija za mlade.

Prema njenim rečima, pokrenuta su i dva krupna nacionalna projekta, jedan za zapošljavanje mladih, a drugi za omladinsko preduzetništvo, odnosno za samozapošljavanje mladih.

Vlada Srbije ispunila je očekivanja u proteklih godinu dana, a najznačajnija je bila izuzetna spoljnopolitička aktivnost, koja je za rezultat imala da se pitanje legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nađe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ocenio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Slobodan Milosavljević (FoNet, arhiva)

Ministar Milosavljević je izjavio da je to zaista veliki diplomatski uspeh, jer još iz vremena Titove Jugoslavije, na ovim prostorima, nijedna zemlja nije nešto slično uspela da uradi.

"Napravili smo i zaista ozbiljne i odlučne iskorake ka evropskim integracijama i samo zbog vremenskih termina nismo uspeli da beli šengen isporučimo kao jedan od rezultata rada vlade u prethodnih godinu dana, ali verujem da to građani Srbije mogu u najskorijem roku da očekuju", rekao je Milosavljević.

On je ocenio i da se početak jednostrane primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokazao kao dobra mera za Srbiju i da je ona od početka godine, čak manje štetila našoj privredi i budžetu zbog smanjivanja jednog dela carina za robu iz EU, nego što su bile procene.

Rad Ministarstva za telekomunikacije u prvoj godini rada Vlade Srbije obeležilo je, između ostalog, realizovanje projekta Informacioni sistem vlade i početak izdavanja kvalifikovanih elektronskih potpisa, izjavila je ministarka Jasna Matić.

Matićeva je podsetila da je u prvih godinu dana rada ministarstva "Pošta Srbije" registrovana kao prvi izdavalac kvalifikovanih elektronskih potpisa koji imaju zakonsku snagu svojeručnog potpisa na papiru.

Do kraja 2009. godine očekujemo barem još dva sertifikaciona tela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata - Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje će omogućiti korišćenje lične karte za elektronsko potpisivanje i Privredna komora Srbije za koju je u toku postupak registracije, rekla je ministarka Jasna Matić.

Što se tiče planova do kraja godine, ministarka je najavila da će Strategija i Akcioni plan za razvoj širokopojasnog pristupa u Srbiji do 2012. godine biti završeni u julu, kao i da se usvajanje Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama na vladi očekuje u novembru.

Do kraja godine trebalo bi da bude i zaokružen minimalni zakonski okvir za nesmetanu primenu elektronskih dokumenata u javnom sektoru, a ključni propisi koje treba promeniti ili doneti su Zakon o opštem upravnom postupku, propisi o kancelarijskom poslovanju i zakon koji uređuje arhivsku građu, zaključila je Matićeva.

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao njen deo, trude se da urade što više za što kraće vreme i nadoknade izgubljeno, izjavio je resorni ministar Saša Dragin.

"Problem je što smo mi devedesetih godina prošlog veka, kada smo bili na pragu EU, nešto upropastili i onda se sve sunovratilo, a tih desetak godina je izgubljeno”, kazao je ministar poljoprivrede.

Prema rečima Dragina, trud je usmeren na izgrađivanje kompatibilnog sistema i pružanje pomoći poljoprivredi.

"Mi smo tu da zaštitimo prava srpskog seljaka i uvek ćemo biti na njegovoj strani. Nikada nismo davali demagoške izjave i obećanja, svakog dana se suočavamo sa novim problemima i gledamo da ih što bolje rešavamo u interesu poljoprivrednika”, naveo je ministar Dragin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.