Čist kec za ministra Žarka Obradovića!

Izvor: S media, 17.Okt.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čist kec za ministra Žarka Obradovića!

Položaj prosvetnih radnika u Srbiji teži je nego ikad! Đaci ih nekažnjeno vređaju i ponižavaju na času, a država ne čini ništa da ih zaštiti, tvrdi za Pres s Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola u Srbiji.

Kako prosvetni radnici ocenjuju rad ministra Žarka Obradovića?

- Toliko su zadovoljni njegovim radom da ga većina njih ocenjuje čistom jedinicom! Ali kako drugačije da ga ocene kada iza njega stoje loš zakon, nedonošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << podzakonskih akata i prazna obećanja da će rešiti nagomilane probleme u našem obrazovnom sistemu.

Plaše li se nastavnici otkaza zbog najavljene racionalizacije u obrazovanju?

- Plaše! U velikoj meri za to je kriva država koja nema strategiju obrazovanja, koja ne zna ni broj učenika ni koliko ima zaposlenih u školama. Neznanje i nemarnost državnih institucija izazivaju stalnu napetost i strah kod zaposlenih.

Gde je srpska prosveta na skali od jedan do 10?

- Kao dugogodišnji prosvetnih radnik, koji se ovom profesijom bavi 25 godina, naš obrazovni sistem ne mogu da ocenim sa više od dva minus.

Šta je najveći problem srpskog obrazovnog sistema u ovom trenutku?

- Najveći problem naše prosvete predstavlja činjenica da Srbija još nema jasnu strategija obrazovanja! Ali, tu su i drugi problemi poput zastarelih planova i programa, loših zakona, oskudnog stručnog usavršavanja nastavnika, sve prisutnijeg nasilja u školama.

Da li je teško biti profesor današnjim generacijama đaka?

- Jako je teško biti profesor današnjim generacijama, jer su se gotovo sve vrednosti u našem društvu izgubile. Idoli mladih su ljudi iz kriminala. Način za bogaćenje više ne podrazumeva rad i učenje, već šverc, pljačku, ubistva i krađe. Najgore je i što nakaradni zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja stimuliše đake u pogrešnom pravcu kao što je bežanje sa časova, ruganje nastavnicima, ometanje u radu... Sadašnja vlast, uključujući i Ministarstvo prosvete, dala je ogromna prava učenicima, dok su nastavnici obespravljeni.

Stiče se utisak da je nasilje u srpskim školama prisutnije nego ikad?

- Nasilje u školama je u porastu, naročito u trogodišnjim obrazovnim profilima. Đaci ometaju izvođenje nastave, napuštaju časove, gađaju nastavnike kredom, psuju ih, pričaju na času mobilnim telefonima...

Ko je odgovoran? Roditelji, nastavnici, država?

- Svi su podjednako odgovorni, i roditelji, i nastavnici, i država. I svi oni snose odgovornost. Roditelji su preokupirani jurnjavom za poslom i novcem, u stalnoj borbi za preživljavanjem. S druge strane, nastavnici su nemotivisani da se više trude, jer ih država materijalno i društveno potcenjuje. I na kraju - za nasilje u školama najodgovornija je država koja izdvaja najmanje novca za obrazovanje u Evropi, kaže za Pres s Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola u Srbiji.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Čist kec za ministra Žarka Obradovića!

Izvor: Press, 17.Okt.2010

Položaj prosvetnih radnika u Srbiji teži je nego ikad! .Đaci ih nekažnjeno vređaju i ponižavaju na času, a država ne čini ništa da ih zaštiti, tvrdi za Press Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola u Srbiji..Kako prosvetni...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.