Čiplić: Zukorlić štetan za Bošnjake

Izvor: S media, 02.Mar.2011, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: Zukorlić štetan za Bošnjake

Ministar za ljudska prava Svetozar Čiplić: Niko mi nije rekao da idem. Muftija nanosi štetu pre svega svojim sunarodnicima

Niko me od kolega nije obavestio da će ovo ministarstvo biti ukinuto i pripojeno nekom drugom. Resor za ljudska i manjinska prava potreban je Srbiji i ovoj i svakoj budućoj vladi - izjavio je za ”Novosti” Svetozar Čiplić, ministar tog portfelja, za koji se spekuliše da bi trebalo da se tokom rekonstrukcije pripoji Ministarstvu za državnu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << upravu i lokalnu samoupravu.



* Hoće li manja Vlada biti stabilnija i efikasnija u poslednjoj godini mandata?


- Stabilnost koju Vlada ima, čak u trenutku kad je jedan potpredsednik smenjen, nesporna je. Sada su sva ministarstva duboko u poslovima, procedurama, procesima. Ako bi došlo do spajanja resora, ti poslovi bi sigurno privremeno trpeli i u brzini i u kvalitetu.

* Šta bi konkretno bilo zakočeno u vašem resoru ako bi on bio pripojen nekom drugom?

- Ove godine imamo ponovljene izbore za Nacionalni savet Bošnjaka, izbore za Nacionalni savet Crnogoraca, organizujemo regionalnu ministarsku konferenciju o ljudskim pravima, posebno pratimo popis Roma... Izgubiće se i na vreme i kontinuitet.

* Je li i u vašem resoru zavladala panika među službenicima zbog najave gašenja Ministarstva?

- Zaposleni su u žestokom stresu zbog svih priča i nagađanja. Spekulacije o rekonstrukciji se tiču i njihove egzistencije.

* Koliko je logično da se ovaj resor spoji sa državnom upravom ili, na primer, pravosuđem?

- Pa, sigurno ne bi moglo da se pripoji poljoprivredi ili trgovini. Prirodno bi bilo da se spaja sa državnom upravom ili pravosuđem. Takvih primera ima u Evropi.

* Jeste li dobili bar neki signal od stranačkih kolega iz DS da se pripremate za novu sistematizaciju u slučaju spajanja?

- Ne. O tome se nije pričalo ni u stranci ni u Vladi. Niko mi nije rekao ni ko ostaje ni ko ide.

* Kako tumačite da ste vi uvek u prvom planu u pričama o rekonstrukciji?

- Mi nemamo, kao Ministarstvo, ize sebe državni sistem. Kao policija, Vojska, finansije, pravosuđe.... Ne možemo ni da štitimo ni da presuđujemo, ni da dotiramo. A imamo atraktivan naziv i delikatan prostor delovanja. Malo smo i siromašno ministarstvo. Rečju, laka smo meta.



* Sandžak je ”najvrelija” tema u vašem resoru, kako tumačiti neće izjave muftije Zukorlića koji spominje i afrički scenario?

- Te poruke imaju za cilj da podignu tenziju i Zukorlićev politički i ljudski rejting, koji je u padu. Takva retorika i rezon odavno su prevaziđeni na ovim prostorima. On ima političke ambicije i želi da se nametne kao politički lider Bošnjaka u Sandžaku.

* Očekujete li incidente kad budu ponovljeni izbori za bošnjački savet koje Zukorlić bojkotuje?

- Sve ćemo učiniti da izbori prođu u najboljem redu. Pokušaćemo da izbegnemo svaku vrstu tenzija i ometanja. Zukorlić može da bojkotuje, ali ne može da spreči glasanje. To neće biti tolerisano.

(Večernje novosti)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čiplić: Zukorlić nanosi štetu Bošnjacima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2011, 10:16

BEOGRAD -..Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić svojim delovanjem najveću štetu nanosi Bošnjacima, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić..."Te poruke imaju za cilj da podignu tenziju i Zukorlićev politički i ljudski rejting, koji je u padu. Takva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.