Češka vlada ponizila i Srbiju i Češku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka vlada ponizila i Srbiju i Češku

PRAG - Nisam ni slutio da ću morati toliko da se stidim, napisao je češki predsednik Vaclav Klaus u najtiražnijiem ovdašnjem dnevniku Mlada Fronta-Dnes pošto je sinoć primio srpskog ambasadora dr Vladimira Vereša koji je, u znak protesta zbog toga što je češka vlada priznala Kosovo, povučen na konsultacije u Beograd.

„Da se sa priznanjem Kosovo od strane Češke republike ne mogu pomiriti dovoljno je poznato. Ipak su me veoma uznemirile reči pana ambasadora Vereša >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji mi je rekao da Srbi nisu lično i k srcu uzimali kada su Kosovo priznavale zemlje kao što su Holandija, Finska ili Nemačka, ali ih je korak češke vlade pogodio", naveo je Klaus.

Češki predsednik je podsetio na neke momente iz istorije naše dve zemlje.

Masarik putovao sa srpskim pasošem

"Na primer, tokom Prvog svetskog rata T.G. Masarik putovao po svetu (i osnivao samostalnu Čehoslovačku) sa srpskim pasošem jer mu je Austro-Ugarska oduzela pasoš. Tokom Drugog svetskog rata dedu pana ambasadora Vereša uhapsio Gestapo zato što je bio masarikovac i benešovac.

Otac pana ambasadora posle rata studirao je u Pragu i bio proteran 1948. iz naše zemlje od strane naših vlasti jer nije hteo da se odrekne svog predsednika Tita u korist Staljina.

U avgustu 1958. Jugoslavija kao jedina zemlja proglasila mobilizaciju posle upada vojske Varšavskog pakta u našu zemlju", naveo je Klaus.

Češki predsednik je podsetio da srpski ambasador u nedelju ujutro odlazi u Srbiju "jer se od svih svojih prijatelja napuštena Srbija ne može pomiriti s korakom naše vlade".

„Nisam ni slutio da ću morati toliko da se stidim"

"Mislio sam da brzim pozivom srpskom ambasadoru pred njegov neželjeni odlazak dam makar mali signal ljudima kod nas i u Srbiji da se u odnosu Čeha prema Srbima ništa ne menja.

Bilo mi je drago kada mi je rekao da sam jedini predsednik koji je nešto tako uradio. Nisam, ipak, ni slutio da ću toliko morati da se stidim", napisao je Klaus u tekstu koji je objavio dnevnik Mlada Fronta-Dnes.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.