Izvor: B92, 01.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CeSID: Realna opasnost od neuspeha drugog kruga

Beograd -- Centar za slobodne izbore i demokratiju saopštio je na osnovu 96 odsto obrađenog biračkog tela, da je Vojislav Koštunica dobio 30,9 odsto glasova, Miroljub Labus 27,5 odsto, a Vojislav Šešelj 23,1 odsto glasova. Analitičar CeSID-a Zoran Lučić na konferenciji za novinare rekao je da je Koštunica osvojio 1.300.000 glasova manje nego 2000. godine, kada je kao kandidat DOS dobio 2.400.000, ali je naglasio da su ovaj put Koštunica i Labus zajedno osvojili samo 2.130.000 glasova: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Koštunica je pobedio u 82 opštine, Šešelj u 62, a Labus u 34 opštine. Mislim da je ovo veoma zanimljivo i veoma poučno. Da su svi socijalisti poslušali bivšeg predsednika Miloševića iz Haga u drugi krug ne bi ušao Labus, nego bi ušao Šešelj sa tesnom razlikom od 5.000 glasova".

Hipotetički, da su ovo bili rezultati parlamentarnih izbora, u skupštini Srbije koalicija oko Koštunice imala bi 95 mandata, koalicija oko Labusa 84, a Šešeljevi radikali 71 poslaničko mesto. Podsetivši da je samo u drugom krugu predsedničkih izbora 1997. godine izašlo manje birača nego na ovim izborima pre dve dana, Lučić je ponovio ocenu da postoji realna opasnost da u drugom krugu ne izađe 50 odsto: "Ako odustane 366.000 glasača, onda će izbori i dalje biti uspešni. Smatramo da je za ovu zemlju veoma značajno da drugi krug izbora uspe i očekujemo od kandidata, a oni to i čine, da pozivaju građane da izađu. Sudeći prema istraživanjima javnog mnjenja 63% glasača je reklo da će izaći na izbore, a 8% se predomislilo."U CeSID-u ocenjuju da je izborni proces bio regularan, da su mediji po prvi put imali pravu ulogu odnosno da su prenosili umesto stvarali informacije. Kao najslabiju tačku, Marko Blagojević je izdvojio birački spisak i apelovao na nadležne da on bude ažuriran za naredne izbore.On je takođe pohvalio policiju, zbog toga što se "po prvi put nije mešala u izborni proces".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.