Izvor: B92, 19.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carina za paket sardina i dve vreće šećera

Visoki Dečani -- Kako saopstava Infromativna sluzba Eparhije Rasko-prizrenske i Kosovsko metohijske, u ranim jutarnjim casovima u subotu, igumana manastira Visoki Decani, oca Teodosija Sibalica koji je dovozio hranu za manastir zaustavili su pripadnici Kosovske policije i carine na prelazu Rozaje-Kula i izlozili verbalnom maltretiranju i provokacijama u prisustvu pripadnika italijanskog KFOR-a koji su od administrativnog prelaza trebalo da prate vozilo do manastira. Manastir Visoki Decani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Pecka Patrijarsija vec tri godine zive u potpunoj izolaciji i monasi nemaju mogucnosti da namirnice nabavljaju u okolini vec su prinudjeni da putuju u Crnu Goru i ostale delove Srbije kako bi se podmirile osnovne potrebe ovih manastira. Iako monasi iz Decana i monahinje iz Pecke Patrijarsije putuju uvek uz vojnu pratnju italijanskog KFOR-a njihova vozila su vec nekoliko puta bila kamenovana.

U poslednje vreme na ulasku u Pokrajinu monasi su sve cesce izlozeni sikaniranju policajaca - Albanaca. Pre dve nedelje grupa policajaca je javno psovala monahe i njihove goste. Jutros se ponovila slicna scena kada je sef carine sa nekoliko policajaca ponizavao decanskog igumana trazio da naplati carinu za jedan paket sardina i dve vrece secera, preteci mu da ga nece pustiti da udje na teritoriju Pokrajine. Citava scena se odigrala pred italijanskim vojnicima koji su i sami bili zbunjeni i nisu znali kako da zastite monahe od ove najnovije vrste maltretiranja.Bratstvo manastira Visoki Decani izrazava najostriji protest UNMIK-u zbor zloupotrebe institucije Kosovske Policije u cilju etnicke diskriminacije i verbalnog maltretiranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.