Izvor: B92, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: U Srbiji dve paralelne vlade

Subotica -- Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da u Srbiji vladaju dve paralelene vlade, koje rade svaka za sebe.

"Na njihovom čelu su Vojislav Koštunica i Božidar Đelić, dok država ide tamo kuda ide sama. A kada nešto samo ide, onda obično ide u propast", kaže on. "Pitanje Kosova se forsira da bi se skrenula pažnja sa onog što se stvarno dešava u zemlji, a to su privatizacija Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije i vojne imovine", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Čanak.

Na tribini o nužnosti promene Ustava Srbije, sinoć u Subotici, Čanak je, ilustrujući odnos Srbije prema Vojvodini, naveo primer koncesije za autoput Horgoš-Požega.

"Logično bi bilo da se u koncesiju da livada od Beograda do Požege, kako se to i radi svuda u svetu, a ne da se u koncesiju daje i gotov put od Horgoša do Beograda. Naravno, pošto je reč o nerentabilnoj investiciji, data je i deonica od Horgoša da bi se imalo šta naplatiti", rekao je Čanak.

Poslanik LSV-a Aleksandar Marton je rekao da je tokom devedesetih iz Vojvodine odneto 34 milijarde dolara, kojima je moglo biti izgrađeno 500 najsavremenijih škola ili 300 zdravstvenih centara.

Profesorka Pravnog fakulteta Marijana Pajvančić ocenila je da je novi Ustav Srbije bio samo sredstvo za raspisivanje novih izbora, a da je usvojen ustav gori od predloga ustava koji su podneti proteklih godina.

"U tim je predlozima odnos prema Vojvodini bio daleko racionalniji nego u aktuelnom ustavu. Ovaj Ustav nije izraz kompromisa, već nagodbe", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.