Čadež i Rama o saradnji srpskih i albanskih kompanija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež i Rama o saradnji srpskih i albanskih kompanija

Interesovanje srpskih i albanskih kompanija za unapređenje saradnje, posebno u oblasti agrobiznisa, drvne, metalske, elektroindustrije i turizma je sve veće, zaključili su tokom susreta u Tirani, albanski premijer Edi Rama i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Državne institucije, uz angažovanje poslovnih asocijacija, rade na otklanjanju prepreka za uspešnije međusobno poslovanje, a značajnu podršku, privrednicima dve zemlje za što bolje korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potencijala i povezivanje sa potencijalnim partnerima pruža mešovita Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija, osnovana u novembru nakon oktobarskog poslovnog foruma u Nišu, rečeno je na sastanku.

Rama i Čadež su istakli značaj realizacije infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata u sklopu Berlinskog procesa i nove, veće mogućnosti koje bi privrednicima regiona otvorile čvršće regionalne integracije zapadno-balkanskih ekonomija, navodi se u saopštenju PKS.

Čadež u Tirani i Draču boravi sa srpskim kompanijama Lili drogerije (Lilly Drogerie) i "Mlekara Šabac", koje uz posredovanje PKS, razgovaraju sa albanskim firmama Agna Grupa, Ferra&Co, PM Office i BALFIN Group, o mogućnostima uspostavljanja saradnje i širenja poslovanja na albanskom tržištu.

Predstavnici srpskih preduzeća bili su u prilici da se upoznaju sa albanskim premijerom i da njegovim saradnicima predstave svoje poslovne planove.

Kompanija Lili drogerije, koja zapošljava 3.500 radnika, ima 270 prodavnica u Srbiji i Bugarskoj i većinu svojih artikala proizvodi u zemlji, u pregovorima je za proširenje poslovanja na albansko tržište otvaranjem lanca svojih objekata.

"Mlekara Šabac", svojom proizvodnjom iz Srbije, osim srpskog i tržišta zemalja regiona, pokriva više od 20 odsto celog ruskog tržišta belog sira i trenutno pregovara o kupovini mlekare u Rusiji. Šabačka mlekara je, ujedno, dobar primer kompanije koja je posle promene vlasnika, izašla iz stečaja, uspešno se oporavila, osvaja nova tržišta i planira nove investicione projekte.

Srpska privredna delegacija, koju predvodi Marko Čadež, danas u Tirani razgovara i sa Ines Mucostepom, predsednicom Unije trgovinsko-industrijskih komora Albanije i Nikolinom Jakom, predsednikom Privredne komore Tirane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.