Čačak: Odjavljena epidemija salmonele

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Odjavljena epidemija salmonele

Epidemija salmonele koja je proglašena 16. aprila u domu za stare "Dvoje" u Vranićima odjavljena je danas. Svi oboleli se nalaze u stabilnom zdravstvenom stanju. Od salmonele preminulo je sedam osoba a domu u Vranićima oduzeta je licenca za rad na tri meseca. Preostalih 26 korisnika biće prebačeni u Gerontološki centar u Kragujevcu

Epidemija salmonele u domu za stara lica "Dvoje" odjavljena je nakon dvadeset dana od pojave zaraze. Domu u Vranićima oduzeta je licenca za rad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na tri meseca a trenutno se u njemu nalazi 26 koriniska i svi se nalaze u stabilnom zdravstvenom stanju.

"Zbog toga možemo da kažemo da smo lanac epidemije potpuno prekinuli i da nemamo novoobolelih slučajeva. Naravno, osobe koje su pre toga, na početku epidemije obolele, na lečenju su i još uvek su pod epidemiološkim nadzorom", rekao je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku Aksentije Tošić.

Korisnici doma u Vranićima biće najverovatnije prebačeni u kragujevački Gerontološki centar, jer u Čačku ne postoji ustanova ovakvog tipa socijalne zaštite.

"Neki od njih žele da se vrate u svoju porodicu, neki žele da se smeste ponovo u privatni dom, a neki u ustanove socijalne zaštite, odnosno u domove kojima je osnivač Republika Srbija", rekla je rukovodilac Službe za zaštitu odraslih i starih lica u Čačku Stana Marinković.

Iako lokalni političari već više od deset godina obećavaju izgradnju adekvatnog doma za smeštaj starih osoba tek sada se krenulo sa konkretnim urbanističkim planovima na čak tri lokacije.

"Grad Čačak shodno Zakonu o planiranju i izgradnji doneo je sve urbanističke planove i mogu da kažem da su te površine javne namene opredeljene za izgradnju Doma za stara lica", kazala je šefica odseka za urbanizam u Čačku Vesna Dimitrić.

Svima kojima su nega i smeštaj neophodani prebacuju se u druge gradove a trenutno se 40 starih osoba iz Čačka nalaze u domovima širom Srbije.

Direktor Zdravstvenog centra u Čačku, dr Radoslav Milošević kaže da se u ovoj ustanovi nalazi još jedna osoba koja je bila zaražena salmonelom."Lice se nalazi u stabilnom stanju i danas bi trebalo da bude pušteno na kućno lečenje", rekao je on Tanjugu dodajući da je zbog infekcije u bolnici bilo zbrinuto 12 bolesnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Završena epidemija salmonele u Domu za stare

Izvor: Blic, 05.Maj.2015

Epidemija salmonele koja je 16. aprila proglašena u Domu za stare u Vranićima kod Čačka, danas je odjavljena, rekao je agenciji Beta epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku Aksentije Tošić...On je dodao da je prošao dvostruki inkubacioni period, da već šest dana stanari u Domu nemaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.