CRKVOM DO GLASOVA Političari zidanjem verskih objekata okajavaju grehove

Izvor: Blic, 03.Apr.2015, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRKVOM DO GLASOVA Političari zidanjem verskih objekata okajavaju grehove

Okajavanje grehova, ostavljanje traga i popularnost u narodu mogli bi da budu motivi zašto političari odlučuju da budu ktitori i graditelji crkava u Srbiji.

Takvu praksu započeo je aktuelni ministar bez portfelja Velimir Ilić, a u istom pravcu otišli su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji gradi crkvu u Bajčetini, kao i vojni ministar Bratislav Gašić, čija porodica finansira izgradnju crkve u Kruševcu.

- Ostavljanje traga iza sebe mogao bi da bude jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od motiva zašto se političari odlučuju da grade crkve. Time dobijaju na popularnosti u narodu, a pre svega u svom kraju. Te crkve će ostati i kada njih ne bude, tako da je ovaj trag zagarantovan, a nije negativan - kaže za „Blic“ sociolog dr Neven Cvetićanin.

On objašnjava da liberalniji političari, naročito na zapadu, grade univerzitete i biblioteke.

- Svako iza sebe ostavlja ono što su njegove vrednosti. I kod Gašića i Nikolića izraženiji je lokal-patriotizam, pa njihove odluke da grade crkve apsolutno ne iznenađuju - kaže Cvetićanin.

Psiholog dr Žarko Trebješanin kaže da su motivi razni.

- Da se malo i našalim, možda su veliki grešnici. Psihološki tako izgleda. Možda su i veliki vernici - kaže Trebješanin.

Anketa: Šta biste gradili da imate para

Bilo čiji humanitarni rad je za svaku pohvalu. Oduvek sam želela da se i ja time bavim, a kada jednom to konačno i uspem, gradila bih sve što može biti značajno i od neke koristi deci počevši od bolnica, škola, ustanova za decu s posebnim potrebama, do svih ostalih.

Srbiji su najviše potrebni domovi zdravlja, obdaništa, škole i to je ono što bih ja gradio. Najviše crkava je u Srbiji izgradio Slobodan Milošević, više od 400. Uvek sam bio protiv masovne gradnje crkava.

Ne bih zidao ništa. Međutim, da imam mnogo novca, napravio bih fond za jedan dobar univerzitet iz kog bi se finansirale plate profesora. Isto bih uradio i za bar jednu dobru gimnaziju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.