ČEDA JOVANOVIĆ: SNS SUDIJE

Izvor: Kurir, 19.Avg.2010, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEDA JOVANOVIĆ: SNS SUDIJE

BEOGRAD - Lider LDP Čedomir Jovanović optužuje SNS da učlanjivanjem sudija stvara paralelne institucije i ugrožava demokratski poredak!

- Prelazak 650 sudija u SNS početak je stvaranja paralelnih institucija. Potreban nam je sistem, a sistema nema ako se Šešeljev pionir bavi reformom pravosuđa - kaže Jovanović, koji naprednjake optužuje za opstrukciju reforme pravosuđa jer su razrešene sudije odnele na stotine predmeta i materijalnih dokaza da bi novim sudijama vezale ruke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Ovo nije pitanje za sudije i tužioce jer ne može predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović sama da brani reformu pravosuđa. To je pitanje za institucije i zato parlament mora da preuzme odgovornost. Tražimo sednicu Odbora za pravosuđe da bi se utvrdilo koliko je tačno sudija prešlo u SNS - poručuje Jovanović.

On podseća na tekstove o nekadašnjim sudijama Nikoli Pešiću i Mitru Đenisiću, novim članovima SNS. Sudija iz Valjeva Đenisić u novembru 1999. osudio je na tri godine zatvora opozicionara Bogoljuba Arsenijevića Makija, koga je policija teško pretukla, uz obrazloženje da je „ometao službeno lice u obavljanju poslova bezbednosti tokom mitinga protiv vlasti“ jer je policajca „udario po službenoj kapi“.

- Protiv bivšeg sudije iz Leskovca Nikole Pešića vojna policija pre nekoliko godina podnela je krivičnu prijavu. Teretili su ga da je srpskoj porodici iz Prizrena presudom omogućio isplatu nerealno visoke odštete od 100.000 evra zbog oštećenja pokućstva tokom boravka vojske u toj kući - naglašava Jovanović i dodaje:

- Moralne lekcije danas nam drže ljudi koje je predstavio Vladimir Cvijan. Pešić i Đenisić su razrešeni jer su bili uvreda za pravosuđe i izvršioci naloga vlasti Slobodana Miloševića. SNS je obmanuo javnost jer je ove sudije predstavio kao advokate, iako oni nisu tako registrovani - naglašava Jovanović.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, međutim, kaže da „Čeda laže“.

- Upravo sam dobio kopiju advokatske legitimacije Đenisića. To vam dovoljno govori o Jovanoviću - kratak je Vučić.

Vladimir Cvijan smatra da nije potrebno komentarisati stavove „ekstremiste Jovanovića“.

- Ako budem komentarisao neistine koje iznosi o sudijama i tužiocima koji nisu reizabrani, to će me navesti da govorim o biografijama onih koji su reizabrani. To nas sigurno neće nigde odvesti - poručuje Cvijan.

Gordana Raković

Đenisić: Časno i pošteno

Mitar Đenisić u izjavi za Kurir kaže da je već advokat.

- Ne znam koji su Jovanovićevi motivi da priča tako nešto! Zašto je izabrao baš taj predmet kad sam sudio više od 20 godina i izricao i kazne zatvora od 40 godina za mnogo teža krivična dela?

U tom predmetu sudio sam po svojoj savesti, časno i pošteno - naglašava Đenisić. On tvrdi da, „kao slobodan čovek i građanin“, ima pravo da se učlani u bilo koju stranku, ali da će, ukoliko USS donese odluku i vrati ga među sudije, „razmisliti šta će uraditi“.

Đenisiću je u januaru ove godine zapaljen auto „pežo 407“.

Komentar Nikole Pešića nismo dobili.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.