Buzek se sastao s Djelićem

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buzek se sastao s Djelićem

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek izjavio je večeras, posle susreta sa potpredsedniskom srpske vlade Božidarom Djelićom u Briselu, da je Srbija kao zemlja Zapadnog Balkana važna za EU, a da će evropski san srpskih gradjana biti ispunjen predanim radom.

Djelić je naglasio da je ključni cilj Srbije da postane članica Evropske unije i rekao da se Beograd opravdano nada da će, posle junskog izveštaja tuzioca Haškog suda, članice EU imati osnovu da počnu ratifikaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sporazuma o pridruživanju sa Srbijom.

Buzek je istakao da Srbija igra važnu ulogu u regionu i ocenio da političke, ekonomske i pravosudne reforme u Srbiji teku veoma dobro.

On je primetio da još nije sve ispunjeno i ostvareno, ali korak po korak to može biti učinjeno u bližoj budućnosti.

Buzek je čestitao Srbiji na ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU za srpske gradjane, naglasivši da je to bio težak posao za obe strane.

Buzek je istakao kao veoma važan oblik saradnje EU i Srbije i kad je reč o strategiji za razvoj područja Dunava i transportnih koridora. Dodao je da je u razgovoru njega i Djelića bilo reči o bitki protiv kriminala i ratnih zločina.

Naglasio je da zna stavove srpskog predsednika i srpskog vodjstva u tom pogledu, rekavši da se u EU očekuju novi koraci u tom pravcu. Podvukao je i da su za evropsku dvadesetsedmoricu veoma važni odnosi Srbije s Hrvatskom, BiH i Kosovom.

Djelić je naglasio da će Evropski parlament biti veoma važan partner Srbiji u njenom pridruživanju EU, budući da je EP po odredbama Ugovora iz Lisabona dobio značajnu ulogu unutar evropskih institucija.

Srbija će biti činilac stabilnosti u regionu a njen glavni cilj je da postane članica EU, podvukao je potpredsednik srpske vlade.

A, po njegovim rečima, Srbiji su jasne teškoće kroz koje prolazi i EU, ali je istakao da se Srbija može opravdano nadati da, pošto haški tužilac Serž Bramerc u junu podnese izveštaj Savetu bezbednosti UN, to bude osnova za odluku članica EU da počnu ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Beograd nastoji da onim što čini doprinese tome tome da Savet ministara EU naloži Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Srbija, zaključio je Djelić, vodi i veoma oprezno ekonomsku i monetarnu politiku, čime doprinosi stabilnosti u regionu.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Buzek se sastao s Đelićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2010, 00:51

BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek izjavio je večeras, posle susreta sa potpredsedniskom srpske vlade Božidarom Đelićom u Briselu, da je Srbija kao zemlja Zapadnog Balkana važna za EU, a da će evropski san srpskih građana biti ispunjen predanim radom...Đelić je naglasio da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.