Izvor: B92, 05.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Busek: Liberalniji režim viza važan za Evropu

Beograd -- Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek, posle razgovora sa potpredsednikom vlade Srbije Čedomirom Jovanovićem, izrazio je u četvrtak zadovoljstvo zbog uspeha pregovora o harmonizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore. "Vrlo sam srećan što je u rešavanju tog problema postignut uspeh, jer od toga zavisi potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu i stvaranje tržišta jugoistočne Evrope", rekao je Busek.

On je istako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je liberalniji režim viza izuzetno važan i za region i za Evropu: "U okviru pakta za stabinost postoji mišljenje da je trend labavljenja u viznom režimu između zemalja regiona dobar put. To je pokazatelj da se ide ka uspostavljanju sistema šengenskih viza. Na ovom putu trebalo bi ustanoviti praksu da ukoliko neko ima Šengensku vizu, može bez dodatnih viza da putuje po regionu. Ovo pitanje biće pokrenuto i na Sarajevskoj konferenciji o saradnji u jugoistočnoj Evropi, koja se održava tokom narednog vikenda", rekao je Erhard Busek. On je dodao da će prva praktična integracija regiona u Evropsku Uniju biti kroz elektroprivredu. Do 30. juna biće napravljen obavezujući pakt sa konkretnim merama u ovoj oblasti, kao prvi korak na tom putu precizirao je Busek.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.