Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buran politički život na Kosovu

Priština -- Najveća opoziciona stranka u kosovskoj skupštini zatražila od premijera Kosova da objasni kontakte svoje vlade sa Vladom Srbije.

Demokratska partija Kosova je od Ramuša Haradinaja tražila i objašnjenje za njegov neodlazak na sednicu Saveta bezbednosti UN. Potpredsednik DKP-a Hajredin Kući rekao je na konferenciji za novinare da je poslanička grupa stranke taj zahtev uputila i predsedništvu Skupštine Kosova na razmatranje i usvajanje.

Kući je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u interperlaciji DKP najavila pokretanje pitanja do kog stepena i u kom obliku se odvijaju kontakti kosovske vlade sa Vladom Srbije. Predmet zahteva je i neodlazak Haradinaja na sednicu Saveta bezbednosti UN, ali i njegova izjava, koja nije dovoljno pojašnjena, a tiče se zahteva da se Albanci izvine Srbima.

Poslanici Demokratske partije Kosova prethodno su demonstrativno napustili zasedanje kosovskog parlamenta, pošto je odbijen njihov zahtev da se raspravlja o vladinom planu reforme lokalne vlasti.

Poslanici DPK su to nagovestili juče, kada je premijer Ramuš Haradinaj saopštio da je Vlada Kosova usvojila plan početka decentralizacije, kojim je predviđeno formiranje pet pilot opština na Kosovu - Graćanica, Parteš, Đeneral Janković, Junik i Mamuša.

Generalni sekretar DPK Jakup Krasnići nezakonitim je ocenio čin usvajanja takvog dokumanta, jer predstavlja, kako je kazao, temelj etničke podele Kosova. Gračanica i Parteš su srpske sredine, Đeneral Janković i Junik albanske, a u Mamušu žive Turci.

Parlamentarna grupa DPK je zatražila da se uradi novi dokument o tom pilot-projektu, kao i da se sačini zakon o reformi lokalne vlasti na Kosovu. Zvaničnici Vlade Kosova navode da taj dokument ne predviđa podelu Kosova.

Skupština Kosova je, i pored toga što su sednicu napustili poslanici DPK, nastavila rad i usvojila zakon o konsolidovanom budžetu Kosova za 2005. godine, zakon o izmenama i dopunama zakona o menandžmentu javnih finansija, kao i zakon o vinu.

Rugova podneo ostavku u partiji

Predsednik Kosova i lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova povlači se sa mesta predsednika najjače partije kosovskih Albanaca.

Rugova je obavestio Predsedništvo DSK-a da se na ostavku odlučio zbog brojnih obaveza koje trenutno ima kao predsednik Kosova. Predsednik Kosova je apelovao na rukovodstvo i članove stranke da imaju razumevanja za ovu njegovu odluku, navodi se u saopštenju Predsedništva DSK-a.

Rugova je na čelu najveće albanske partije na Kosovu bio 15 godina, od njenog osnivanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.