Izvor: B92, 17.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska prodavala Iraku rezervne delove za oklopna vozila

Sofija -- Uoči samita NATO u Pragu, na kojem bi Bugarska trebalo da bude primljena u članstvo transatlantskog vojnog saveza, CIA je objavila da je u Siriji otkrila prvi deo isporuke rezervnih delova za poljoprivredne mašine, koje je bugarska državna firma "Terem" uputila Iraku. Prema navodima balkanskog dopisnika minhenskog "Zidojče Cajtunga", ovi rezervni delovi se mogu ugraditi u oklopna vozila tipa BTR-6O PB.

Bugarski ministar inostranih poslova Solomon Pasi najvio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će na odgovornost biti pozvani svi, "od najnižih do najviših instanci", a za početak je smenjen direktor firme "Terem", dok su šef predstavništva firme u Trgovištu i predstavnik posredničke firme "Rodeos Investment" uhapšeni. Ministar Pasi smatra da bi ova afera mogla biti "prepreka na putu ka NATO", utoliko pre što odluka o prijemu Bugarske "još nije doneta", kao što je podsetio američki ambasador u Sofiji, Džejms Perdju. Međutim, zamenik bugarskog ministra inostranih poslova Ljubomir Ivanov izjavio je, posle sastanka sa ambasadorima zemalja NATO, da "šanse još uvek postoje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.