Budućnost Evrope u fokusu Davosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2016, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost Evrope u fokusu Davosa

Drugog dana održavanja Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu svetski lideri će nastaviti da pomno prate situaciju na tržištima posle noćašnjeg uzburkanog trgovanja na azijskim berzama.

Današnjom sesijom će, kako prenosi britanski Gardijan, dominirati tema budućnosti Evrope, a za podne je najavljen govor britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji će se kasnije sastati sa novim predsednikom Argentine Maurisijem Makrijem, što bi, po oceni lista, moglo doneti odmrzavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosa između dve države posle spora zbog Foklandskih ostrva.

Na Forumu, koji je okupio svetski poslovnu i državničku elitu, učestvuje i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je trodnevni boravak u Davosu započeo juče učešćem na Otvorenom forumu "Od migracija do integracija".

Vučić: EU nešto da preduzme ili će biti još više izbeglica

Srbija ima sve pod kontrolom kad je reč o izbegličkoj krizi, tvrdi Vučić, a Evropskoj uniji poručuje da mora nešto preduzeti, jer će u protivnom idućeg leta u Evropu doći još veći broj izbeglica nego 2015.

"Ako Evropska unija bude od nas zatražila da ne primati ekonomske izbeglice mi ćemo tako postupiti", rekao je Vučić za najtiražniji švajcarski dnevnik "Blik".

Sada u proseku dnevno u Srbiju dođe više od 1.600 izbeglica, a od marta će ih biti i 5.000 svakog dana, naveo je Vučić, primetivši da su na početku izbegličkog talasa 73 odsto to bili Sirijci, a da je njih danas tek 37 procenata, dok je istovremeno sve više Marokanaca i Alžiraca.

"Prethodno su to bile porodice, a sada većinom mladi muškarci. Porodice sa decom viđamo sada veoma retko", dodao je Vučić.

Na konstataciju da mnogi optužuju nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog postupanja u izbegličkoj krizi, a upitan konkretno da li je on među njenim kritičarima, Vučić je rekao da "bez Merkelove ne bismo imali mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, te da zahvaljujući njoj danas možemo sami da se brinemo o sebi".

Vučić sa stotinak državnika i investitora

Premijer Vučić je uoči odlaska u švajcarski ski-rizort izjavio da će se na Svetskom ekonomskom forumu sresti sa stotinak državnika i investitora, kao i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da Srbija tamo ima čime da se pohvali.

Za danas je u Davosu najavljen i panel o budućnosti Evrope, na kom će, kako se očekuje, učestvovati francuski premijer Manuel Vals, grčki premijer Aleksis Cipras, holandski premijer Mark Rute i nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

U fokusu drugog dana WEF će biti i Grčka, budući da Cipras pokušava da lobira kod kreditora da Atini "progledaju kroz prste" vezano za neke mere štednje i da joj smanje dug.

Očekuje se da će se Cipras u toku dana sastati sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Jedna od tema današnjih panela biće i geopolitika, odnosno migrantska kriza i previranja na Bliskom istoku.

Jučerašnji sunovrat svetskih berzanskih indeksa izazvao je strepnju širom ovog malog zimskog turističkog centra, u trenutku kada se globalna elita okupila kako bi razgovarala o nekim ključnim pitanjima sa kojima je suočena svetska ekonomija.

295

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.