Brza vožnja odnosi živote

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza vožnja odnosi živote

Od početka godine na putevima u Srbiji dogodilo se skoro 20.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je 330 osoba izgubilo život, dok je 11.000 njih teže ili lakše povređeno. Jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima jeste neprilagođena brzina.

Često nesvesni mogućih posledica, vozači vrlo lako pritiskaju papučicu gasa. Problem je kada se treba zaustaviti, jer ako vozite 60 kilometara na sat, od trenutka uočavanja prepreke do zaustavljanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pređete 38 metara, a ako je brzina 100 kilometara na sat, zaustavni put je čak 70 metara. Upravo u tim računicama leži i odgovor na pitanje brojnih vozača zašto je ograničenje u naseljenim mestima 50 kilometara na sat.

"Kada pešaka udarite sa 60 kilometara na sat šansa da on preživi je 20 odsto, a kada ga udarite sa 50 kilometara na sat šansa da preživi je 80 odsto" dakle četiri puta veća šansa", kaže Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Pripadnici saobraćajne policije svakodnevno su na novosadskim ulicama i kako kažu skoro trećinu otkrivenih prekršaja čini upravo vožnja brzinom većom od dozvoljene.

"Možemo reći da je 50 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastzradalim licima posledica neprilagođene brzine kretanja. Najviše tih nezgoda dešava se na otvorenim poutevima i na putevima u naseljima koji su takvog profila da njima može da se razvija veća brzina", naveo je Rade Vukelić iz Odeljenja saobraćajne policije PU Novi Sad.

I stručnjaci i pripadnici policije slažu se da je pored represivnih mera potrebno raditi i na prevenciji, koja podrazumeva snažnije kampanje koje se odnose na bezbednost učesnika u saobraćaju, ali i veće prisustvo policije na saobraćajnicama. Jedino tako će ovakvih slika na našim putevima biti sve manje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.