Izvor: Blic, 09.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brok: Priznavanje Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Elmar Brok, koji je autor predloga rezolucije EP o strategiji širenja EU, izjavio je da priznavanje nezavisnosti Kosova ne bi trebalo da bude uslov za nastavak približavanja Srbije Uniji.



"Verujemo da će Srbiji, što bude bliža Uniji, biti lakše da živi s novonastalom situacijom na Kosovu", tvrdi Brok u izjavi za današnji novosadski "Dnevnik". On je rekao da će pre ili kasnije morati da se nađe dugotrajno rešenje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "odnose Srbije i Kosova u interesu svih - Srba, Albanaca s Kosova i same EU".

Uoči rasprave u Strazburu o rezoluciji o širenju EU, Brok je rekao da su vrata EU otvorena za sve države zapadnog Balkana, ali da će one "kroz njih proći u različitim vremenskim razmacima, jer nisu na istom nivou razvoja i nemaju sve iste kapacitete".

On je podsetio na stav u tom dokumentu o tome da bilo koja zemlja koja želi da uđe u EU "treba da reši svoje najveće unutrašnje probleme, posebno one koji se tiču teritorijalnog i ustavnog uređenja, pre nego što postane članica Unije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.